Annons

”Höjda skatter skulle lösa dagens problem”

Hanna Cederin
Hanna Cederin Foto: Pressbild

Det saknas inte resurser i Sverige idag, men det saknas en regering som vågar utmana den ekonomiska eliten. Lösningen är enkel: höj skatten. Det skriver Hanna Cederin, förbundsordförande Ung Vänster.

Publicerad

2016 är ett gott nytt år i ett Sverige som är rikare än någonsin. Bankernas vinster ligger på rekordnivåer och dollarmiljonärerna blir fler. Läget är ljusare än förväntat – tillväxten ökar och det sägs att en högkonjunktur närmar sig. Det går bra för vårt land.

Otroligt nog beräknas ändå 80 000-100 000 personer, i första hand kvinnor, gå ner i arbetstid för att ta hand om äldre anhöriga på grund av brister i hemtjänsten. Personalen inom välfärdsyrkena orkar inte med, sjukskrivs eller ”väljer” deltid och slutar ofta arbeta före pensionsåldern. Allt fler köper privat sjukförsäkring för att slippa långa vårdväntetider. Bostadsbrist råder i mer än hälften av kommunerna. Många anlitar läxhjälpstjänster för att garantera sina barn en bra utbildning. Andra har inte råd och får klara sig på den bristande välfärd som finns, till exempel de 234 000 barn som lever i fattigdom.

Annons
Annons
Annons
Annons