Annons
X
Annons
X

Höjd tobaksskatt gynnar den organiserade brottsligheten

Att regeringen nu höjer skatten på cigaretter med över 10 procent kommer att leda till mer smuggling. För att inte slå undan benen på oss hederliga företagare krävs nu krafttag mot den organiserade brottsligheten, skriver Benny Persson och Jimmy Svensson, nätverket Butiker mot smuggling.

Skattehöjningen på cigaretter kommer leda till att ännu fler av våra kunder köper billigare, olagliga produkter, skriver artikelförfattarna.
Skattehöjningen på cigaretter kommer leda till att ännu fler av våra kunder köper billigare, olagliga produkter, skriver artikelförfattarna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | BUDGETEN

I våras presenterade regeringen ett förslag till budget för 2012. I förslaget fanns bland annat en skattehöjning på tobak på över 10 procent, vilket vi i nätverket Butiker mot smuggling reagerade på. Höjda priser på tobak leder till ökad smuggling och en ännu svårare situation för oss handlare som inte ägnar oss åt att sälja illegal tobak i våra butiker.

Vi i nätverket Butiker mot smuggling kontaktade då finansdepartementet för att gör dem uppmärksamma på detta problem. Tyvärr har man valt att inte lyssna på oss.

Från och med 1 januari 2012 höjs skatten på cigaretter med mer än 10 procent per cigarett. Redan idag är var åttonde cigarett som röks i Sverige illegal och skatteintäkterna som går förlorade för staten är enorma. Denna kommande skattehöjningen kommer leda till en prisökning på flera kronor per paket vilket i sin tur leder till att ännu fler av våra kunder köper billigare olagliga produkter. Regeringen har valt att inte höja skatten på alkohol just på grund av att det hotar att öka smugglingen men där emot på snus och cigaretter. Ett resonemang vi inte förstår.

Annons
X

Problemet med illegala cigaretter var tidigare mest utbrett i de södra delarna av landet men på senare år finns olagliga billiga produkter över hela Sverige. Detta gör situationen för oss butiksägare som enbart säljer lagliga produkter nästan ohållbar. Kunderna erbjuds köpa samma varor till betydligt lägre pris, och för kunden är skillnaden på produkterna nästan omöjlig att upptäcka. Att vara butiksägare är redan idag svårt men dessa ojusta konkurrensvillkor gör det i princip omöjligt för oss som håller oss till reglerna att överleva.

Sambandet mellan höga priser på tobak och utbredd smuggling är ett faktum. Att fler svenskar väljer att köpa illegala cigaretter innebär inte bara ett massivt bortfall av skatteintäkter för staten och att vi som driver butiker får svårare att överleva, utan även att den organiserade brottsligheten får allt mer pengar. Cigarettsmuggling är en av de mest lönsamma sysselsättningarna för den organiserade brottsligheten, med mycket stora vinstmarginaler och mycket korta straff – betydligt lägre än vid narkotikasmuggling som dessutom ger mycket mindre i vinst.

Det är inte bara vi butiksägare som ser hur den svenska tobakspolitiken själv till stor del är en av orsakerna till den utbredda smugglingen. Även politikerna själva tycks vara medvetna om detta. Det blev tydligt då vi i våras genomförde vi en undersökning om illegal tobak som gick ut till samtliga riksdagsledamöter. Undersökningen visade att en majoritet av svarande, från alla partier, ansåg att den nuvarande lagstiftningen inte är tillräcklig och att mer måste göras för att effektivt kunna bekämpa den olagliga handeln med tobak. Riksdagsledamöterna tillfrågades också om anledningen till att det säljs så mycket olaglig tobak i Sverige kan vara de höga priserna på cigaretter och de låga straffen man får om man smugglar. Åtta av tio som svarade ansåg att de låga straffen för smuggling var en del av problemet och nästan lika många svarade att de höga priserna på tobak påverkar smugglingen. I undersökningen såg också drygt sju av tio en stark koppling mellan att sälja olaglig tobak och att strunta i att kontrollera åldersgräns vid försäljning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trots att politikerna själv är medvetna om att dålig politik ligger bakom en stor del av problemet med smuggling väljer regeringen ändå att genomföra denna skattehöjning på tobak. Ett märkligt resonemang.

  Vi undrar nu vad politikerna kommer att göra för att förhindra att den illegala tobaken ska få fortsätta att strömma in i landet och slå undan fötterna på oss som bedriver företag på hederliga villkor. Se till att tillsynen i butikerna fungerar? Mer pengar till tullen? Hårdare straff för cigarettsmuggling? Något måste göras, annars är vi lagliga butiksägare snart utraderade, och det kan väl knappast vara det som politikerna vill?

  BENNY PERSSON

  ordförande nätverket Butiker mot smuggling

  JIMMY SVENSSON

  69:ans spel & tobak Stockholm, representant för Butiker mot Smuggling

  Annons
  Annons
  X

  Skattehöjningen på cigaretter kommer leda till att ännu fler av våra kunder köper billigare, olagliga produkter, skriver artikelförfattarna.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X