Annons

Höjd pensionsålder ifrågasätts

Fackförbunden tror inte på statsminister Fredrik Reinfeldts idé om en pensionsålder på 75 år.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

– De allra flesta av våra medlemmar orkar knappt fram till 60, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Den allmänna bilden av en pensionsålder på 65 år är ett problem, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I en intervju för Dagens Nyheter skissar han ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder, för att pensionen ska ge den standard vi önskar.

– Pensionssystemet är inte ett trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är, säger statsministern i intervjun.

Annons
Annons

För att orka så länge kanske man måste vara beredd att byta karriär, menar Reinfeldt, och gläntar på dörren för möjligheten att få studiestöd även efter 54 år.

– Man får möjligen titta på det, säger han.

Men enligt Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor, Tomas Eneroth, är det provocerande att bara prata om att höja pensionsåldern.

– Ska vi kunna få ett längre arbetsliv krävs förändringar på arbetsmarknaden. I dag slits väldigt många ut i förtid och dessutom har regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden. Att enbart tala om höjd åldersgräns blir faktiskt provocerande för alla dem som skulle vilja, men som faktiskt inte kan klara av att arbeta längre.

Även Kommunals ordförande Annelie Nordström tycker att Reinfeldts vision om att folk ska vilja jobba tills de är 75 år orealistisk.

– Det vore utmärkt om vi var friska och pigga så länge, det vore underbart, men de allra flesta av våra medlemmar orkar knappt fram till 60, säger hon.

TCO har samma syn på saken.

– Det kommer aldrig att bli aktuellt för det stora flertalet att jobba så länge. Inte under överblickbar tid, säger TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik.

Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg tror att det kommer dröja länge innan merparten av Saco:s medlemmar skulle vilja jobba tills de blir 75 år.

LO ställer sig också frågande.

– Reinfeldt borde inte ägna sig åt visioner om när människor ska pensionera sig i framtiden. Det viktigaste är att bekämpa arbetslösheten och se till att folk kan jobba tills de är 65, säger LO:s avtalssekreterare Per Bard.

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) tycker att statsministerns idé om ett längre arbetsliv är god.

– Vi välkomnar att statsministern utnyttjar äldre människors kompetens, och vi har heller inte sagt att det ska finnas någon bortre gräns för hur länge man ska arbeta, säger Björn Lindh, förbundssekreterare på PRO, men understryker att det inte får bli ett tvång att arbeta längre.

För närvarande är det möjligt för anställda att arbeta till 67 år. Ålderspension kan tas ut vid 61 års ålder av vanliga löntagare. För riksdagsledamöter gäller andra regler. En ledamot som suttit sammanlagt sex år och har fyllt 50 år har rätt till inkomstgaranti fram till 65-årsdagen. Nivån på garantin varierar med antal år i riksdagen och räknas av mot andra förvärvsinkomster.

Den sittande pensionsåldersutredningen ska under första halvåret i år komma med ett analysbetänkande, där de nuvarande pensionsrelaterade åldersgränserna analyseras liksom de hinder som finns för att vi ska arbeta längre.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons