Annons

Höjd avgift spräcker Svenska museiföreningen

Svenska museiföreningen hotas av nedläggning. Vid gårdagens årsmöte i Stockholm bordlades frågan om sammanslutningens framtid.

Under strecket
Publicerad

Den omvalda styrelsen fick i uppdrag att till nästa stämma i juni presentera ett förslag som kan godkännas av de museer som nu vill lämna organisationen, vilket enligt flera bedömare kommer att leda till att den upplöses.
Det är framför allt länsmuseerna och de institutioner som ingår i Centralmuseernas samarbetsråd som hotar med att hoppa av. I den senare gruppen ingår ett tiotal ”tunga” medlemmar, som Nordiska museet, Skansen, Naturhistoriska museet och Nationalmuseum.
Man är bland annat missnöjd med förslaget om höjda medlemsavgifter - och tycker inte längre att det finns någon proportion mellan vad det kostar att vara med och vad organisationen ger tillbaka.

– Vi överväger definitivt att gå ur, säger Christina Matsson från Nordiska. Redan nu betalar vi hela 25 000 kr per år, och framöver blir det eventuellt 40 000. Det är alldeles för mycket pengar med tanke på vad vi får ut av medlemskapet.
Även Christina Hallman på Naturhistoriska är skeptisk till fortsatt deltagande.

Annons
Annons
Annons