Högtidsstund när briggen går av stapeln

Efter åtta år är det äntligen dags för skeppsbyggarna bakom Stockholmsbriggen att skörda frukten av sitt arbete. I dag är det dags för den högtidliga sjösättningen på Skeppsholmen med en teknik som inte använts i Stockholm på över 100 år.

Under strecket
Publicerad
Annons

9 Webben
Läs mer om projektet.
www.stockholmsbriggen.se
Idén till projektet kläcktes av ett par entusiaster i en syrenberså redan 1993. Bygget av briggen kom igång i mars 1997. Flera gånger har det försenats på grund av problem med finansiering och bråk om lokaler. Men entusiasterna har oförtrutet arbetat vidare. Ett stort antal volontärer och många kunniga skeppsbyggare har varit inblandade under åren som gått.
Lördagens sjösättning ackompanjeras av flera arrangemang. Dagen inleds med en skärgårdsmarknad vid lunchtid. Sedan står bland annat Sven-Bertil Taube för underhållningen och strax efter klockan 16 anländer Kronprinsessan Victoria med båt för att döpa fartyget.

– Vi har haft en lång diskussion om namnet, men nu har vi bestämt oss. Vad det blir tänker jag däremot inte avslöja, säger Pia Josefsson som är informationsansvarig för Stockholmsbriggen AB.
Hon räknar med att minst 5 000 personer kommer till evenemanget och uppmanar folk att använda kollektivtrafik i stället för att ta bilen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons