Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Andreas Cervenka: Högt spel av Wolf

Manualen för en börs-vd är inte mer komplicerad än att den ryms på en post-it-lapp på kylskåpet. Regel 1 lyder: Glöm aldrig vem du jobbar för.

Arbetsgivare är aktieägarna vilka representeras av styrelsen. En duktig vd tar visserligen hänsyn till andra intressenter i sitt jobb, inte minst de anställda och samhället i stort. Men regel 1 är omöjlig att komma runt. Har ägarna och styrelsen inget förtroende för vd kan han eller hon inte sitta kvar. Historien är fylld av självutnämnda kejsare i huvudkontorens hörnrum som börjat agera som om företaget vore deras eget. Nästan undantagslöst har det slutat med en snöplig sorti. Det gör
uppgifterna om friktion mellan delar av Swedbanks styrelse och Michael Wolf intressant. Att
kräva amortering på bolån är ett strategiskt vägval för en storbank och då duger det inte för en vd att surfa solo utan att först ha fått klartecken från styrelsen. Det är inte första gången som den frispråkige Michael Wolf tycks ha kommit på kant med styrelse och ägare. DI rapporterade i våras att Swedbanks ledning skällt på storägaren Folksam och dess vd, Anders Sundström, tillika vice styrelseordförande i Swedbank, sedan denne gjort en storaffär med de fristående sparbankerna.

Att Michael Wolf inte tvekar att ta risker blev tydligt när han lät sig fotograferas i Kolmårdens varghägn i våras

Det finns också frågetecken kring Swedbanks återköp av aktier mitt under brinnande eurokris förra året. Först gick Michael Wolf ut och försvarade miljardregnet över ägarna med till arrogans gränsande beslutsamhet för att kort därefter göra helt om med hänvisning till att det uppstått finansoro, ett faktum som vilken som helst läskunnig person snappat upp sedan flera veckor tillbaka. Hur samspelt var egentligen styrelse och ledning? Att Michael Wolf inte tvekar att ta risker blev tydligt när han lät sig fotograferas i Kolmårdens varghägn i våras. I spelet med sin egen styrelse bör han arbeta med betydligt större säkerhetsmarginaler om han vill överleva.

Annons
X

• LÄS MER:
Wolf rundade styrelsen

• LÄS OCKSÅ:
Wolf vill ge amorteringsrabatt på bolån

• RÄNTEKARTAN:
Här är Sveriges boräntor

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Se Sveriges boräntor svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X