"Högt pris för ny Löfvenregering"

Centerledaren Annie Lööf under gårdagens presskonferens. Arkivbild.
Centerledaren Annie Lööf under gårdagens presskonferens. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Socialdemokraterna betalar ett högt pris för att behålla makten, samtidigt som överenskommelsen med Centern och Liberalerna har splittrat Alliansen. Ledarsidor till både höger och vänster är mestadels kritiska till regeringsuppgörelsen.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Det Centern drivit igenom kommer att vara irreversibelt eftersom ett intakt borgerligt block inte längre existerar. Det skriver oberoende moderata Svenska Dagbladet. Överenskommelsen innebär också en seger för Socialdemokratin och Stefan Löfven, som nu uppnått det viktiga målet att splittra Alliansen: "Även om S-folket lydigt grät krokodiltårar när uppgörelsen blev känd, är det få av dem som förordar att S-partiet i stället går i opposition. Makten är ändå makten".

SvD pekar också ut SD som en vinnare: "Utan SD:s närvaro hade sannolikt Alliansen överlevt. Centerpartiet väljer att ge dem den segerpokalen". Samtidigt kan borgerliga glädjas åt en del goda liberala reformer, men det blir "inte lika liberal politik som vad en enad allians hade kunnat åstadkomma".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons