Annons
X
Annons
X

Högt pris för bluffakturor

Bluffakturor har blivit ett allt större problem som drabbar småföretagare och utnyttjas av den organiserade brottsligheten.

HOTET MOT FÖRETAGARNA – DEL 3

För ett decennium sedan var den som fifflade med fakturor en bedragare men till skillnad från nu fanns, enligt ekorevisorn Henrik Lundin på Ekobrottsmyndigheten, inte samma klientel med grovt kriminella som använder våld.

Flera av de mord som har skakat Malmö på senare tid är enligt Malmöpolisens uppgifter kopplade till blufföretag. Ekonomisk brottslighet har blivit ett sätt för kriminella att snabbt komma över pengar till förhållandevis liten risk. En enskild faktura är oftast bara på några tusenlappar, men tillsammans beräknas blufffakturorna omfatta betydligt mer. Enligt Svensk Handels uträkningar rör det sig om minst 1,2 miljarder kronor.

–Det finns indikationer på att handeln med bluffakturor närmar sig tvåmiljarderstrecket och därmed omsätter samma summor som narkotika, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Annons
X

Han anser att den monetära kostnaden bara är en del av priset för verksamheten.

–Bluffakturorna kostar framför allt tid och energi – många vittnar om att de sover dåligt, gråter och är rädda för att råka illa ut ekonomiskt, säger Per Geijer.

På fem år har antalet anmälda fall av bluffakturor ökat med mer än 400 procent. Samtidigt är det många som slinker förbi utan att den som betalar inser att fakturan gällde en tjänst som de aldrig använt eller velat använda.

Dessutom väljer en stor andel av dem som upptäckt bedrägliga fakturor att inte kontakta polisen. De anmälda fallen beräknas bara representera en bråkdel.

Sedan flera år tillbaka har Stockholm en organisation för att hantera bedrägerier som 2010 tillfördes extra resurser, ändå är det relativt få anmälningar av blufffakturor som klaras upp.

Jan Granqvist, chef vid bedrägeriroteln i norra Stockholm, anser att det varken beror på brist på resurser eller bristande kompetens hos utredarna, utan snarare på att många av de fall som anmäls inte rör rena bluffakturor utan är så kallade avtalstvister.

–Då är det inte ett fall för polis och åklagare utan för civilrätten.

Organisationen Företagarna anser att skyddet för företag som ingår avtal under oklara omständigheter är svagt och att det försvårar hanteringen av bluffakturor. Samtalen till Företagarnas juridiska rådgivning om bluffakturor har ökat med 50 procent från 2010 till 2011 och uppgår nu till omkring ett samtal i timmen. De som ringer vittnar om ett allt aggressivare tonläge från de som kräver att fakturorna ska betalas.

Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna, anser att problemet med bluffakturor är allvarligt eftersom det kan drabba alla företag inom alla branscher och är svårt att skydda sig mot i förväg.

–Om du har haft ett inbrott kan du köpa en kraftigare grind eller ett starkare lås, men det här är ett återkommande problem som man får försöka räta upp när det väl har hänt, säger hon.

Nyligen skickade Företagarna ett brev till Beatrice Ask med krav på aktiva åtgärder för att få ett stopp på flödet av falska fakturor och i dag närvarar Företagarna tillsammans med en rad andra aktörer vid en öppen utfrågning i Riksdagen.

I samband med den planerar justitieminister Beatrice Ask att meddela att regeringen agerar på området. På grund av tidsbrist och utlandsresa har hon inte kunnat svara på SvD Näringslivs frågor men säger via sin pressekreterare att den som drabbas av bluffakturor ska kunna få rättelse hos Kronofogdemyndigheten.

–Polisen också måste bli bättre på att utreda misstänkta fakturabedrägerier. En nationell samordning för hantering av brotten skulle kunna vara en lämplig åtgärd, säger Beatrice Ask via sin pressekreterare.

Rikspolisstyrelsen ser nu över om det är ett förslag som kan bli verklighet och justitieministern meddelar att hon även har inlett en diskussion om möjligheten att skärpa bedrägerilagstiftningen vad gäller bluffakturor.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X