Annons

Högt elpris säljer värmepump

När elpriset stiger ökar efterfrågan på värmepumpar. Försäljningen av värmepumpar ökade med 20 procent under årets första sex månader. Och ingen avmattning spås under de närmaste åren.

Under strecket
Publicerad

1995 såldes drygt 9 000 värmepumpar i Sverige. I fjol, sju år senare, närmare 40 000 stycken. I år räknar Svenska Värmepumpföreningen med att försäljningssiffran ska sluta över 50 000. - Först var det oljan som var dyr, nu är det elpriset som gör att försäljningen av värmepumparna ökar, säger Martin Nylander på Svenska Värmepumpföreningen, en 22 år gammal branschförening för 600 tillverkande och importerande företag samt installatörer. Det finns drygt 400 000 värmepumpar i Sverige i dag. De används huvudsakligen för bergvärme. Värmepumpföreningen räknar med en årlig försäljning om minst 50 000 pumpar de närmaste åren. - Vi ser tydligt att det nästan uteslutande är ekonomiska skäl, och tyvärr mycket sällan miljöskäl, som ligger bakom en bergvärmeinvestering.

Hur står det då till med leveranstiderna för pumparna och själva borrarbetet? - Vi känner trycket men hittills har tiderna inte påverkats nämnvärt. Leveranstiden för en värmepump ligger runt tre veckor, säger Martin Nylander. Borrningen får man dock vänta längre på. Upp till två månader, enligt Svenska Brunnsborrares branschorganisation Geotec som organiserar ett 70-tal borrföretag. - Ja, efterfrågan stiger, säger vd Anders Nelson. I fjol ökade beställningarna med sju procent, hittills i år ligger ökningen runt fem procent. Landets andra branschorganisation, Sveriges Avanti Borrareförening, har också ökade försäljningssiffror hos sina 35 medlemsföretag. - En stor skillnad är att vi säljer året om numera. Förr var det nästan uteslutande inför hösten som beställningarna kom, säger ordförande Olle Hellman.

Annons
Annons
Annons