Annons
X
Annons
X

Ny SvD/Sifo: Centerpartiet rusar – allt närmare M

Centerpartiet har inte fått så höga siffror i en SvD/Sifo sedan 1983 – året då partiledaren Annie Lööf föddes. Mätningen är en kalldusch för Anna Kinberg Batra (M) som slåss för att ses som den givna oppositionsledaren. Gapet mellan M och C har inte varit så litet sedan 70-talet.

(uppdaterad)
Opinionsmätningar

Mitt under högsommaren 1983 föds Annie Lööf i byn Maramö, en bit utanför Värnamo i Småland. Centerpartiet som hon senare ska engagera sig i leds då av Thorbjörn Fälldin och ligger på runt 14 procent i opinionen.

Så långt tillbaka i tiden måste man gå för att hitta liknande resultat som de som Centerpartiet får i senaste SvD/Sifo – 14,2 procent, vilket är en statistiskt säkerställd förändring från februarimätningen.

Partiet har mer än fördubblat sitt väljarstöd på ett år, från 6,1 procent samma tid förra året.

Annons
X

– Det är en sensationellt hög siffra och uppgången är sensationellt kraftig, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Den största strömmen kommer från Moderaterna, men C drar även en del väljare från Liberalerna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Många av dem är äldre kvinnor och högskoleutbildade.

Statsvetaren Niklas Bolin kallar uppgången för ”remarkabel”:

– Centerpartiet befinner sig i en ganska gynnsam position, dels är man i opposition, till viss del har de partier man slåss med om röster problem, både Moderaterna och Miljöpartiet, säger han och lägger till:

– Det är ingen vild gissning att flykten från M till C handlar om den rörelse som Moderaterna tagit i riktning mot SD.

Foto: Jenny Alvén

Kampen om vem som är den egentliga oppositionsledaren inom Alliansen – Annie Lööf eller Anna Kinberg Batra – har pågått under en längre tid. I flera förtroendemätningar ligger Lööf före.

– Det är klart att man kan ställa frågetecken om vem som är den reella ledaren för oppositionen, säger Niklas Bolin.

Den nya SvD/Sifon är en kalldusch för Moderaterna och Anna Kinberg Batra. Partiet får de sämsta siffrorna sedan 2003 då M-partiledaren Bo Lundgren tvingades avgå. M förlorar till C, men även till SD, L och soffan.

Gapet mellan M och C är endast 4,2 procentenheter – den minsta skillnaden sedan 1979 då Centerledaren Thorbjörn Fälldin på nytt blev landets statsminister. Under den våren hade M gått om C och blivit det största borgerliga partiet.

Det här innebär att gapet mellan partierna har minskat med två tredjedelar bara sedan årsskiftet, från 12,6 procentenheter i januari.

– Moderaterna läcker som ett såll åt flera håll. Det blir en kamp på riktigt, historiskt har ju storleken på de borgerliga partierna växlat. Det finns inga garantier här, säger Toivo Sjörén på Sifo.

Foto: Jenny Alvén

Som jämförelse var skillnaden mellan partierna 26 procentenheter under Alliansregeringens andra regeringsperiod i början av 2013 – då C-stödet dippade när Annie Lööf var i blåsväder kring partiets nyligen presenterade idéprogram. Inte heller Niklas Bolin utesluter att C skulle kunna gå om M.

– Det är inte omöjligt. Moderaterna befinner sig i en väldigt prekär situation där det allt mer uppmärksammas om missnöje internt, med frågor om Anna Kinberg Batra ska kunna sitta kvar, säger han.

Enligt en annan mätning som Sifo har gjort tycker 47 procent av alliansväljarna att M har en tydlig politik. Av samtliga väljare anser en av fyra att M har en tydlig invandringspolitik.

– M kommer väl att försöka lägga in en moteld. De behöver uppenbarligen ändra strategi, säger Toivo Sjörén.

I övrigt är rörelserna små. Socialdemokraterna får 28,7 procent, en liten bit under valresultatet. Sverigedemokraterna har legat på ungefär samma nivå det senaste året och hamnar på 16,7 procent.

Kristdemokraterna får 2,8 procent, en bra bit under fyraprocentspärren till riksdagen. Liberalerna får 5,7 procent, i nivå med vad partiet haft den senaste tiden. Miljöpartiet ligger kvar på låga siffror och hamnar på 4,5 procent. Vänsterpartiet får 7,1 procent.

De båda traditionella blocken är i princip jämnstora med 41 procent för Alliansen och 40,3 procent för de rödgröna.

Foto: Jenny Alvén

Annons
Bild 1 av 4
Foto: Jenny Alvén Bild 2 av 4
Foto: Jenny Alvén Bild 3 av 4
Foto: Jenny Alvén Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X