Annons

”Högsta prioritet att säkra Stockholms elförsörjning”

Anna König Jerlmyr skriver att elnätsregleringar riskerar att hämma nödvändiga investeringar, och att läget är särskilt allvarligt för Stockholm.
Anna König Jerlmyr skriver att elnätsregleringar riskerar att hämma nödvändiga investeringar, och att läget är särskilt allvarligt för Stockholm. Foto: Malin Hoelstad

Stockholms elnät är i dagsläget både eftersatt och underdimensionerat. Marginaler saknas för att klara hög belastning. Samtidigt går utvecklingen mot ett allt mer elektrifierat samhälle. Stockholms framtida elförsörjning är därför en av mina viktigaste prioriteringar, skriver Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Under strecket
Publicerad

Tillgång till energi är grundläggande för att ett modernt samhälle ska kunna växa och utvecklas, och Stockholm är inget undantag. Tekniska framsteg som elbilar, 5G, automatiseringar och nya innovationer skapar fantastiska möjligheter men kräver sina kilowattimmar, elledningar och fördelningsstationer. Stadens elnät är i dagsläget både eftersatt och underdimensionerat. Marginaler saknas för att klara hög belastning, något som blir som mest påtagligt under mycket kalla vinterdagar.

Det finns en begränsning för hur många element eller annan utrustning som kan anslutas samtidigt innan säkringen går i en lägenhet. Samma problem kan uppstå i ett större elsystem, exempelvis elnätet för en hel stad, och det är en utveckling som i Stockholm riskerar att komma allt närmare. Även andra större städer i Sverige såsom Uppsala, Göteborg och Malmö står inför samma dilemma. Problemet, liksom lösningarna, är sålunda både en regional och nationell fråga.

Annons
Annons
Annons