Annons

Högst betald får sämsta tv-tiden

I USA är komediserien ”Alla älskar Raymond” störst efter ”Vänner”. Huvudrollsinnehavaren Ray Romano får 425 miljoner kronor per säsong vilket gör honom till den högst betalde skådespelaren i tv-världen. I Sverige är serien förvisad till dagtid på TV3.

Under strecket
Publicerad

Lönebråk har stoppat inspelningarna av säsong åtta i USA. Brad Garrett, som spelar Rays svartsjuke bror Robert, började lönestrejka för att par veckor sedan för att han ”bara” fick 1,4 miljoner kronor per avsnitt. Nu har han kommit överens med tv-bolaget CBS om ett arvode på 2,1 miljoner kronor och procent på framtida vinster, enligt New York Post. Skådespelarna i serien får också del av en extra bonus på omkring 50 miljoner kronor de närmaste åren.

Ray Romano får själv minst 13 miljoner kronor per avsnitt plus ersättning för manusskrivande, vilket gör att han kammar in nära en halv miljard kronor för kommande säsong. Det kan jämföras med skådisarna i ”Friends” som förhandlade fram 8,5 miljoner kronor var för den tionde omgången. ”Alla älskar Raymond” handlar om Ray, hustrun Debra och deras tre barn som ständigt våldgästas av självupptagna svärföräldrar som är mästare på att sprida skuldkänslor. Alla är mer eller mindre helgalna. Brad Garrett vann förra årets Tv-Emmy för bästa biroll. Ray Romano och Doris Roberts, som spelar svärmodern, vann också varsin Emmy. I Sverige har alla avsnitt som hittills producerats visats. Just nu går de 140 avsnitten i repris. Säsong åtta börjar sändas den 22 september i USA och i Sverige får vi vänta till efter jul. I USA tittar 18 miljoner på ”Alla älskar Raymond” medan ”Vänner” har 22 miljoner tittare. Motsvarande tittarsiffror i Sverige var förra veckan 75 000 respektive 180 000, enligt MMS. Men ”Vänner” visas på kvällstid, 20.00, på Kanal 5 medan ”Raymond” går på eftermiddagar på TV3. Frågan är varför inte TV3 satsar på en bättre sändningstid. - Den har gått lite trögt i Sverige där Raymond inte spelar an på samma tangenter som svenska publiken önskar. Det är lite för mycket traditionellt amerikanskt vardagsliv i serien. Vår bedömning har hittills varit att den inte håller för att lägga på prime time-tid, säger Calle Jansson, programchef på TV3.

Annons
Annons
Annons