Annons
X
Annons
X

Högskoleministern saknar högskoleexamen

Gustav Fridolin kniper posten som utbildningsminister, men den yngsta ministern någonsin får gymnasiefrågorna, 27-åriga Halmstadpolitikern Aida Hadzialic.

Helene Hellmark Knutsson lämnar landstingspolitiken för högskoleområdet – men har själv ingen högskoleexamen.

**Högre utbildning- och forskningsminister** Helene Hellmark Knutsson (S), 45 år, inkomst 2013: 1 415 000 kronor.
**Högre utbildning- och forskningsminister** Helene Hellmark Knutsson (S), 45 år, inkomst 2013: 1 415 000 kronor. Foto: LARS PEHRSON

Utbildningsministerposten delas upp i tre, där det nya är att ansvaret mellan grundskola och gymnasieskola delas av två ministrar, Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Aida Hadzialic, fram tills nyligen oppositionskommunråd i Halmstad.

Hon blir dessutom den yngsta ministern någonsin i en svensk regering med sina 27 år, och tar därmed ifrån C-ledaren Annie Lööf den utmärkelsen.

– Jag hade räknat med att Gustav Fridolin skulle bli utbildningsminister. Det var bra. Han är väldigt engagerad i skolfrågor. Han förstår framför allt frågan om lärares arbetsbelastning på ett sätt som många andra politiker inte gör. Kanske beror det på att han själv har varit lärare, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Annons
X

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att det är positivt att utbildningsområdet delas mellan tre personer och att gymnasieskolan tillsammans med kunskapslyftet får en egen minister.

– Att området får en egen minister indikerar att man ser det som viktigt. Det är bra. Utbildningsdepartementet är ett stort och viktigt departement, säger hon.

Hon tycker också att det finns fördelar med att det parlamentariska läget är tufft – blocken tvingas till uppgörelser sinsemellan, något hon menar kan leda till en långsiktigare utbildningspolitik.

**Också hon är nöjd **med att Gustav Fridolin tilldelades utbildningsministerposten.

– Hans engagemang i skolan har varit väldigt stort. Och han är också medlem i Lärarförbundet så vi hoppas att vi har lärt honom ett och annat.

Gustav Fridolin, själv med en yrkesexamensom folkhögskolelärare, har arbetat som lärare till och från sedan 2007 och gjorde under valrörelsen skolfrågan till sin och MP:s profilfråga.

Aida Hadzialic, kommunpolitikern från Halmstad, är däremot ett okänt namn inom utbildningområdet.

“Jag vill gå vidare i livet och göra något annat”.

Så sa det 27-åriga stjärnskottetnär hon meddalade att hon lämnade sina politiska uppdrag i Halmstad bara någon dag innan Stefan Löfven utnämnde henne till gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Aida Hadzialic är jurist, utbildad i Lund, och var aktiv i SSU redan som tonåring.

2010, då 23 år, blev Aida Hadzialic kommunråd i opposition i Halmstad.

**I riksdagsvalet var hon **några få personröster ifrån att få en riksdagsplats. Men nu tar hon alltså plats i landets regering.

– Hon lämnar ett tomrum efter sig. Hon var en kraft att ha här. Hon är en begåvning, det är ingenting jag bara säger, säger Stefan Hansson, ordförande för Socialdemokraterna i Halmstad.

Enligt kollegan Anders Rosén, också han kommunråd i Halmstad, har skola, med fokus på gymansieskolan, varit Aida Hadzialic hjärtefråga i kommunen.

– Det här passar hennesom hand i handske. Jag kan inte tänka mig någon bättre person till den här ministerposten, säger han.

Den tredje personen i utbildningstrion, Helene Hellmark Knutsson, har lång tid bakom sig inom S-politiken, dock inte inom utbildningsområdet.

I april i fjol valdes hon till ordförande för S i Stockholms län och finanslandstingsråd i opposition.

**Någon högskoleexamen **har Helene Hellmark Knutsson däremot inte. Ett utdrag från Stockholms universitet visar att hon under sin studietid där bara avslutade en grundkurs i historia, motsvarande en termins heltidsstudier. Utöver det har hon gått delar av flera fristående kurser, totalt ytterligare 60 högskolepoäng, motsvarande ytterligare ett års heltidsstudier.

– Hon har läst enstaka kurser, men har inte tagit någon examen, säger hennes nya pressekreterare Mikael Sandsten.

I sitt arbete som landstingspolitiker har hon dock arbetat med forskningsfrågor, då inom sjukvårdsområdet, säger han.

Annons
Annons
X

**Högre utbildning- och forskningsminister** Helene Hellmark Knutsson (S), 45 år, inkomst 2013: 1 415 000 kronor.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 3

Aida Hadzialic (S) – gymnasie- och kunskapslyftsminister

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 3

Gustav Fridolin.

Foto: TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X