Annons

”Högskolans styrning behöver förnyas”

Foto: Pressbild

Bygg inte vidare på principer som uppenbarligen inte fungerar för styrningen av den högre utbildningen. Det skriver Simon Edström, Sveriges förenade studentkårer, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Pontus Braunerhjelm menar att vi behöver stärka kunskapsbasen och förbättra Sveriges konkurrenskraft (SvD Debatt den 27 februari). Men i stället för att ta vara på de utmärkta lösningar som styr- och resursutredningen föreslår, vill han bygga vidare på principer som uppenbarligen inte fungerar. Den styrfilosofi han förordar har präglat högskolan i snart tre decennier. Systemet är inte anpassat efter dagens utmaningar. För att stärka kvaliteten i den högre utbildningen behöver systemet göras om i grunden.

För att främja nytänkande och förnyelse bör kopplingen mellan utbildning och forskning stärkas. Studenter vid grundutbildningarna är ofta de första som tar del av forskningens nya framsteg. Det är just sambandet mellan forskning och utbildning, mötet mellan etablerade forskare och studenter inom grundutbildningen, som ger högskolan dess styrka. När studenterna är klara med sina utbildningar för de med sig ny forskningsbaserad kunskap ut i det omgivande samhället. På så sätt blir högskolan hela samhällets motor för nytänkande och innovation i samhället.

Annons
Annons
Annons