Annons
X
Annons
X

Högsäsong för bostadsskojare

Den desperata jakten på bostäder utnyttjas av bedragare. Ju närmare terminsstart, desto fler falska bostadsannonser på nätet.

– Men det är så lukrativt för hyresskojare att det börjar blir en verksamhet året runt, säger kriminalinspektör Lars Minnedal.

Av TT
Hyreshus.
Hyreshus. Foto: SCANPIX

Flera månadshyror i förskott eller en saftig deposition är vanliga tillvägagångssätt för att lura till sig pengar från folk som söker bostäder. Det är inte ovanligt med en attraktiv adress för en billig månadshyra.

– Men numera är bostadsbristen så påtaglig att hyresnivån börjar spela mindre roll. Folk är desperata och oförsiktiga, säger Lars Minnedal, vid bedrägeriroteln i Stockholm, till TT.

Bedragare spanar ofta in bostadsannonser på mäklarsajter och snor bilder därifrån. Sedan skapar de fejkade annonser om andrahandsuthyrning. Men i själva verket existerar inte ens lägenheten — det brukar många bostadsjägare upptäcka.

Annons
X

– Ett klassiskt scenario är att någon kommer med sitt pick och pack för att flytta in, och där står 15 andra familjer som också tänker flytta in, säger Minnedal.

En kontrollerad andrahandsförmedling i Stockholm är ett sätt att slå ut bostadsskojare.

– Vi kollar att den som lägger upp annonsen är skriven på adressen och att hyrorna är skäliga, säger Teo Strömdahl Östberg, ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation.

Studenter som flyttar till Stockholm är extra utsatta.

– De är extra desperata och behöver snabbt en bostad för att kunna gå den utbildning de sent blivit antagna till, säger han.

Bedragare säger ofta att de bor utomlands och därmed inte kan visa lägenheterna. I utbyte mot ett snabbt hyreskontrakt kräver de ett förskott, ibland uppemot 20 000 kronor.

– Dessa bedragare drar in hundratusentals kronor, säger Lars Minnedal och förklarar att många använder sig av bankkonton som tillhör en så kallad målvakt, alltså en person som lånar ut sitt konto åt bluffmakarna.

– Vissa gånger kan vi lätt spåra bedragaren via ett bankkonto. Men om pengarna går anonymt utomlands är det nästan omöjligt.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Sök bland aktuella hyror svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Hyreshus.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X