Högriskspel att sälja bolag till börsen

Riskkapitalaffärerna kommer tätt just nu. Under torsdagen är det IK Investment som ihop med börsnoterade Ratos säljer av danska förpackningsbolaget Superfos, som de ägt på övertid. Affären är ett exempel av många på att marknaden för att sälja bolag är långt ifrån friktionsfri.

Under strecket
Publicerad
Annons

IK och Ratos gick in i Superfos 1999. Ett riskkapitalbolag som IK Investment – Ratos har en delvis annan affärsmodell – ska inte äga ett bolag så länge som elva år, eftersom en riskkapitalfond normalt har en investeringscykel (köp av bolag, värdestegring på innehaven, försäljning) på max tio år. I praktiken ligger en cykel på tre till sju år.

Superfos, med 1 300 anställda och huvudkontor i Danmark, säljs för 200 miljoner euro till brittiska förpackningskoncernen RPC Group. Ratos, som varit minoritetsägare, gör, enligt information kring affären från Six, en förlust på 70 miljoner kronor och har haft en årlig avkastning på 2 procent. Detta, plus den långa tiden som de båda svenska riskkapitalbolagen ägt Superfos, visar att det knappast varit en lyckad investering. Att efter elva år sälja något och gå back är ingen succé.

Annons
Annons
Annons