Annons

”Harrison – en del av en arbetsmarknadsåtgärd”

Foto: Tor Johnsson

Dick Harrison – och många andra inom högskola och universitet – har devalverats till en arbetsmarknadsåtgärd. Samhället har drabbats av en utbildningsinflation, för att hålla folk borta från arbetslöshet, skriver Kristian Mandin, konsult och föreläsare.

Under strecket
Publicerad

Kristian Mandin

Foto: Privat

I våras skrev jag en artikel på SvD Debatt som tog upp den svenska utbildningssektorns lavinartade kostnadsökning i kombination med de allt lägre resultatet i den samma. När jag läser Dick Harrisons debattartikel om universitetens förflackning bekräftar han till stor del det jag skrev, utbildningssektorn har blivit en förvaringsplats av medborgare snarare än en plats för den studerande att skaffa sig kunskaper och en institution för att skapa den kompetens som behövs för att samhällsmaskinen ska fungera.

Harrison är tydlig i sin dom då han menar att mammon tagit över universitetet. Själva finansieringsfrågan är så klart en del av problemet. För finansiering av utbildning är alltid komplicerad och leder ofta till den typ av verksamhetskorruption Harrison vittnar om. Jag tror inte det finns något finansieringssystem i utbildningssektorn som verkligen fungerar, alla modeller har brister och de modeller man tillämpar idag, från grundskola till universitet, verkar leda till ett fokus på pengarna snarare än resultatet. Men problemet ligger också i samhällets förändrade syn på kunskap och vilken funktion utbildningssektorn ska fylla.

Annons
Annons
Annons