Annons
X
Annons
X

Högre skatt för hälsosamma mer logiskt

Min partivän, Stefan Hanna i Uppsala, är ute på synnerligen tunn is. Men det egna ansvaret för sina livsval är en viktig diskussion som inte bör reduceras till att handla om skatt för överviktiga. Magnus Andersson (C), kommunalråd i Solna, ger sig in i debatten om tjockisskatt.

Med ojämna mellanrum dyker diskussionen upp huruvida överviktiga människor ska betala extra för sin övervikt, på flyget eller som den här gången – i skatt.

Det är min partivän, Stefan Hanna, i Uppsala som är ute på synnerligen tunn is. Grunden för Hannas argumentation är att människor med övervikt inte tar ansvar för sin egen kosthållning och därmed orsakar andra stora kostnader i höjd skatt.

Hanna har naturligtvis fel på många sätt. Det kanske allra viktigaste argumentet mot Hannas resonemang är att även andra livsval påverkar hur mycket andra människor behöver betala i skatt. En människa som väljer att röka kostar under sina unga år mer för samhället än andra, ska inte denne behöva betala mer i skatt då också?

Annons
X

Om jag väljer att åka till Alperna och på skidor kasta mig ut för en klippa, allt i min egen hälsas namn, och bryter benet. Ska då inte jag själv stå för kostnaden för att få benbrottet åtgärdat? Även dessa skador är delvis orsakade av livsval.

I Hannas argumentation ligger att människor ska få bära större kostnader för de val man gör i livet som gör att man behöver mycket service.

Det är en viktig diskussion som inte får reduceras till att handla om en skatt för överviktiga. Ska människor på riktigt tillåtas ta större ansvar för sin egen hälsa och sina livsval så behöver snarare egenfinansieringen när man väl utnyttjar det offentliga systemet öka.

En modell där vi betalar lite högre summa när vi utnyttjar offentliga system och sänker skatten generellt är en mycket bättre metod för att klara av Stefan Hannas önskemål. I ett sådant system pekas inte särskilda grupper ut och alla typer av livsval som kan öka kostnaden för det offentliga gör att man som enskild får fatta beslut om man tycker det är värt det eller inte att göra valet. Dessutom kan skatterna sänkas och fler får mer pengar i plånboken, istället för höjda skatter som blir följden av Hannas förslag.

Ett problem med Stefan Hannas förslag är att det är mycket illa underbyggt. Å ena sidan kostar människor som väljer att röka och människor med kraftig övervikt det offentliga mer under sina tidiga år. Men eftersom de människorna också valt en ohälsosam livsstil så är snittåldern mycket lägre och totalkostnaden för äldreomsorg, pension och vård senare i livet mycket lägre.

Enligt institutet för hälsa i Nederländerna kostar en överviktig person genom livet 2,4 miljoner kronor i genomsnitt, medan rökare kostar 2,1 miljoner och de riktigt hälsosamma 2,7 miljoner kronor. I enlighet med Hannas argumentation om att det är kostnaden för det offentliga som ska avgöra hur mycket skatt man ska betala så är det med andra ord de som går på gym fem gånger i veckan och har bönor och kosttillskott som huvudföda som ska beläggas med extraskatt, ett förslag jag inte hört honom framföra.

Istället bör den här frågan diskuteras långt mycket djupare. I grunden bör människor ta större ansvar för sin egen hälsa, inte genom höjda skatter – utan genom sänkta skatter och större egenfinansiering när man utnyttjar de offentliga systemen.

Det ger också möjlighet för människor att spara mer till sin egen pension om man lever ett ytterst hälsosamt liv eller teckna en försäkring om man planerar att äta pizza och dricka öl till lunch innan man tränar backhoppning för att sen röka en cigarett på väg till fallskärmshoppningen.

MAGNUS ANDERSSON (C)

förbundsordförande CUF, kommunalråd Solna

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X