Annons
X
Annons
X

Högre ränta för Italien

Osäkerhet kring ECB:s krispolitik höll tillbaka efterfrågan på italienska statspapper när landets riksgäld tog upp ett ettårigt växellån på 8 miljarder euro på måndagen.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Räntan steg till 2,77 procent. I senast föregående auktion av ettåriga växlar fick Italien betala 2,70 procent i ränta.

Räntenivån är dock väsentligt lägre än de nivåer nära 4 procent som Italien tvingades betala för ettåriga växlar i juni.

Statsskulden i recessionens Italien slog nytt rekord på 1 973 miljarder euro (cirka 16 240 miljarder kronor) i juni. Det är 6,6 miljarder euro mer än månaden före, enligt den italienska centralbanken. Det motsvarar 123 procent av Italiens bruttonationalprodukt (BNP).

Annons
X

Budgetunderskottet under första halvåret 2012 steg samtidigt till 47,7 miljarder euro, upp 1,1 miljarder jämfört med samma period året före.

Den italienska regeringen, med teknokraten Mario Monti som premiärminister, har som mål att få ned budgetunderskottet till 1,7 procent av BNP 2012, från 3,9 procent av BNP 2011. Men företrädare för regeringen har varnat för att detta kan bli svårt att uppnå och har uppmanat Europeiska centralbanken (ECB) att få ned italienska låneräntor så att landet på egen hand kan sanera statsfinanserna när den akuta krisen är över.

Rom TT-Reuters

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X