Annons

Högre priser får lammproducenter att hoppas

Landets fårbönder kan räkna med att få rekordbra betalt för sina lamm den närmaste tiden.

Men ska priset fortsätta att öka måste konsumenter i större utsträckning välja svenskt lammkött.

– Det är länder med andra produktionsförutsättningar vi konkurrerar med, säger fårbonden Jörgen Rasmusson.

Under strecket
Daniel Kihlström / TT
Publicerad

Fårbonden Jörgen Rasmusson i fårhagen på Eksholmens gård en bit utanför Svedala i Skåne. Han och hustrun Piamaria Rasmusson välkomnar det högre avräkningspriset på lamm, men hoppas att fler konsumenter väljer svenskproducerat lammkött i framtiden.

Foto: Johan Nilsson/TT

Familjeföretaget som Jörgen och Piamaria Rasmusson driver har i nuläget 400 tackor och föder upp 700 lamm. Efter torkan 2018 fick paret dra ner på sin besättning, men det finns kapacitet för 625 tackor och uppfödning av 1 000 lamm per år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vallhunden Spike håller koll på lamm och får i hagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Under 2020 har avräkningspriset på lamm till svenska producenter tidigt nått över 60 kronor per kilo. I slutet av mars låg priset på 62,30 kronor per kilo och även om det har sjunkit med några tiotals ören efter den noteringen tror Lantbrukarnas riksförbund (LRF) att en ny rekordnivå snart kommer att uppnås.

– Jag tror att det sker vilken vecka som helst. Prisutvecklingen ser positiv ut och det är roligt. Det behövs också för att fler ska kunna satsa och för att vi ska kunna ha fler får och lamm i Sverige, säger Viktoria Östlund, lammexpert på LRF.

Annons
Annons
Annons