Annons
X
Annons
X

Högre priser dämpar husköpkraft

Bankkoncernen Swedbanks boindex, som speglar hushållens köpkraft när det gäller hus, sjönk under första kvartalet till 116,3 från 121,0 fjärde kvartalet i fjol.

Av SvD, TT
[object Object]
Stockholmsförorten Mälarhöjdens gytter av villor och flerfamiljshus. Foto: GUNNAR LUNDMARK

”Husköpkraften dämpas av högre småhuspriser, och försvagningen kunde inte kompenseras med högre förvärvsinkomster och lägre bolåneräntor”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Boindex är 100 när hushållen använder 15 procent av sina inkomster till till bolånekostnader. Ju högre siffran är, desto bättre är köpkraften.

Att köpkraften minskar beror alltså till stor del av ökande bopriser. Medelpriset för en villa i Sverige har stigit med 2 procent under de senaste tre månaderna. I Storstockholm har villapriserna gått upp med 3 procent, i Göteborg med 4 procent medan villapriset i Stormalmö fallit med 1 procent, enligt Mäklarstatistik.

Annons
X


LÄS MER:
Här ökar priserna i Sverige mest


LÄS MER:
Få 22 villor till priset för en

Priserna på bostadsrätter har i snitt i riket stigit med 5 procent under de senaste tre månaderna. I centrala Stockholm och Göteborg har bostadsrätterna stigit med 4 procent och i centrala Malmö med 6 procent.

Sett över 12 månader är det dock fortfarande minus på de flesta håll. Undantaget är priset på bostadsrätter i Storgöteborg som stigit med 1 procent.

Utbudet är fortsatt stort men också köpintresset har ökat, enligt statistiken.


LYXKÅKAR:
Här är listan på Sveriges 20 dyraste villor 2011

• RÄNTEKARTAN:
SvD-läsarna förändrade räntelandskapet

SvD-TT

Annons
Annons
X

Stockholmsförorten Mälarhöjdens gytter av villor och flerfamiljshus.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X