Annons

Högre löner är en väg till bättre sjukvård

Vårdens arbetsgivare måste våga modernisera vården och ta tillvara den kompetens som sjuksköterskeyrkena har att bidra till. Individuell lönesättning och aktiva rekryteringsinsatser är positivt och kan bidra till vårdens modernisering. Det skiver Gustav Hemming, landstingsråd (C) och Catrin Mattsson (C), talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor i Stockholms läns landsting.

Publicerad

Aldrig har sjukvårdens möjligheter varit så stora. Hälsosammare livsstil och förbättrad vård leder till att människor får leva allt längre. Läkemedel och medicinsk forskning gör oavbrutet nya framsteg som leder till att fler sjukdomar kan botas. Enda baksidan på denna framgångssaga är att medicinens möjligheter växer mycket snabbare än samhällsekonomin. Om alla ska har rätt till en bra vård i framtiden måste alltså pengarna till vården räcka till fler vårdinsatser. Det är ingen omöjlighet.

Fortfarande är vården ofta organiserad i traditionella hierarkier istället för i moderna organisationsformer. Det är också stora skillnader i hur mycket och hur bra vård skattebetalarna får för pengarna på olika sjukhus. Om man inom varje vårdgren kunde lära sig av de avdelningar som fungerar bäst, skulle det vara möjligt att få både bättre vård för patienten, bättre och mer utvecklande arbetsförhållanden och mer vård för pengarna.

Annons
Annons
Annons