Högre elpriser att vänta i framtiden

Det måste bli dyrare med el i Sverige för att branschen ska kunna göra de investeringar som krävs – oavsett vilket energislag det handlar om. Samtidigt kan vi behöva vänja oss vid betydligt mer volatila priser. Det var budskapet när landets energiexperter möttes på SvD Energy Summit i går.

Under strecket
Publicerad
Mats Ladeborn, ansvarig för kärnkraftsutveckling på Vattenfall.

Mats Ladeborn, ansvarig för kärnkraftsutveckling på Vattenfall.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Det var dystra framtidsprognoser som levererades av energibranschen på SvD Energy Summit på Berns i Stockholm. Det blir allt mer brådskande att investera i ny energiproduktion i takt med att den svenska kärnkraften blir äldre. Det finns visserligen planer på att bygga stora mängder ny vindkraft. Men samtidigt står vindelen endast för 6 procent av effekten i nätet under dagar med mindre vind. Här behövs ett annat energislag som kan täcka upp, särskilt vid kalla, mörka och vindstilla vinterdagar.

Enligt flera bedömare krävs antingen kärnkraft eller gaskraft. Samtidigt ser inte de låga elpriserna ut att stiga inom en nära framtid, något som krävs för att kraftbolagen ska vara villiga att investera i nya kraftverk – oavsett om det handlar om gas eller kärnkraft.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons