Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Recension

Wedholms fisk Högklassig fiskelycka hos krogklassiker

Wedholms fisk är en av Sveriges mest kända matinstitutioner, en kulinarisk lustgård för fiskälskaren. Varje besök är som en resa i tid och rum med en meny som bara saknar en sak – information om fiskens ursprung.

Krogguiden
30 år efter det att Wedholms fisk öppnat håller maten ännu hög klass. Men detaljer återstår innan restaurangen prickar in högsta betyg.
30 år efter det att Wedholms fisk öppnat håller maten ännu hög klass. Men detaljer återstår innan restaurangen prickar in högsta betyg. Foto: LARS PEHRSON

Wedholms fisk

Typ
Lyx
Kontakt
Adress: Nybrokajen 17. Tel: 08-611 78 74.

Öppet: Måndag 11.30-14, 18-23, tisdag-fredag 11.30-23, lördag 17-23.

Betyg: 5 av 6

Plötsligt stannar tiden. På Wedholms fisk får man känna sig lite viktig, speciell – ja, nästan utvald. Även om man inte är kändis eller kunglighet.

Göteborg har sin Feskekörka och i Wedholms har Stockholm ett fisketempel. Stora fasade speglar skapar rymd och väggfasta britsar med patinaslitet skinn skänker atmosfär.

I snart 30 år har endast det bästa varit gott nog att servera på Wedholms fisk.

Annons
X

Det var ”gubben” Wedholm själv som satte ribban, många var de fiskleverantörer som på ett mycket handgripligt och svavelosande sätt fick veta att han inte godkände något annat än högsta kvalitet.

Bengt Wedholm lämnade jordelivet 2001, men hans ande vilar alltjämt över den anrika krogen.

Restaurangen är dyr, men generös. Rejäla portioner har alltid varit Wedholms signum.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Honnörsrätterna sjötunga, piggvar och marulk serveras med gudomliga såskompositioner. Champagnesåsen är fullständigt lysande. Man blir matberusad och villig att skriva under Wedholms löfte om kompromisslös matlagningskonst alla dagar i veckan. Lika perfekt är den pigga schalottenhollandaisen.

  Övriga tillbehör, som några smörslungade sockerärter, kokta potatisar eller kokt ris serverat vid sidan av ägnas lika lite uppmärksamhet nu som de gjorde förr. Detsamma gäller tyvärr menyns sympatiska budgeträtt, laxen, som inte fått riktigt samma omsorg och som i sin forellromsvariant överraskande nog serveras utan sås.

  När så hummersoppan saknar den balanserade sältan ryker toppbetyget. Rekommendationen för förrättsälskaren blir i stället de perfekt tillagade och halstrade pilgrimsmusslorna eller Wedholms berömda matjessill med gubbröra och vaktelägg. En sanndröm.

  Desserterna håller hög klass, men de bleknar en smula i jäm- förelse med de superba fisk- anrättningarna. Den konjaksflamberade vita persikan har en lite frän honungssås och äpplena tillagade på tre sätt är tämligen pliktskyldigt anrättad efterrätt. Så blir omdömena med förväntningar i internationell toppklass.

  En förväntan för framtiden, för den kommer alltid att tillhöra krogar som Wedholms, är att man berättar om fiskråvarans ursprung på menyn. Nu är visserligen sjötungan inte rödlistad, men väl gullistad enligt Världsnaturfonden, WWF. Piggvaren är numera avlistad i den svenska artdatabanken, men som trålad rödlistad av WWF. Även marulken är rödlistad av WWF.

  Därför är information om fångstmetoder och fångstplatser viktig för den miljöengagerade gästen. Liksom några rader om hållbart fiske och ansvarsfull odling. Det vore ett professionellt sätt att visa respekt för råvaran, för kunderna – och för den egna ibland rådvilla personalen.

  Krogguiden

  Annons
  Annons
  X

  30 år efter det att Wedholms fisk öppnat håller maten ännu hög klass. Men detaljer återstår innan restaurangen prickar in högsta betyg.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X