Annons
X
Annons
X

”Höghastighetståg ingen miljövinst”

Höghastighetsjärnvägar är olönsamma och ger marginella klimatvinster, konstaterar Expertgruppen för miljöstudier i en kritisk rapport som går stick i stäv med regeringens åsikter.

Av TT

Om pengarna i stället lades på internationell utsläppshandel skulle de ge 40 gånger större miljövinster än en höghastighetsjärnväg som den planerade Götalandsbanan.

Regeringen vill satsa på höghastighetsbanorna för att minska utsläppen av växthusgas och öka tillväxten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Expertgruppen är av en helt annan uppfattning, enligt Jan-Eric Nilsson och Roger Pyddoke i expertgruppen som presenterar sin rapport för regeringen på fredagen

  Annons
  X

  Om Götalandsbanan skulle byggas skulle vi dra på oss ett samhällsekonomiskt underskott på 16 miljarder kronor och samtidigt minska transportsektorns årliga utsläpp med 150 000 ton, mindre än en procent, skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

  Om pengarna i stället satsades på den internationella utsläppshandeln skulle de ge en 40 gånger större global utsläppsminskning, 5,4 miljoner ton per år, skriver de.

  Banverkets analys visar dessutom, enligt Nilsson och Pyddoke, att Götalandsbanan är ”robust” olönsam. Samhällsnyttan uppgår bara till 89 procent av vad projektet kostar.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X