Höggravid kvinna avvisad

I måndags avvisades höggravida Gulufat Guliyeva, 23, från Sverige till Azerbajdzjan. Men i Prag tog det stopp. Piloten vägrade ta ombord Gulufat som nu har tillbringat två dygn i flygplatsens vänthall utan besked.

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Fakta
Gulufat Guliyeva kom till Sverige som politisk flykting från Azerbajdzjan tillsammans med sin pappa för ett par år sedan.
I Sverige träffade hon Kaiser Abdurusul, politisk flykting från västra Kina med uppehållstillstånd i Sverige. Paret blev förälskade, gifte sig i december förra året och flyttade till Eskilstuna.
Efter giftermålet försökte Gulufat byta sin ansökan från politisk asyl till en anknytningsansökan om uppehållstillstånd tillsammans med maken. Men för tre månader sedan kom utvisningsbeskedet. Gulufat var då gravid i fjärde månaden varav paret försökte förhala att utvisningen verkställdes till efter förlossningen.
Men tiden gick och i måndags sattes hon, tillsammans med en gränspolis från Södermanland och två tjänstemän från Transporttjänsten i Göteborg, på ett plan mot Azerbajdzjan. I Prag vägrade dock piloten ta ombord höggravida Gulufat som nu tvingats tillbringa två dygn i vänthallen.

- Det är inte humant att behandla en gravid kvinna så här. Dessutom är hon politisk flykting
och är stressad över vad som kommer att hända henne i hemlandet, säger maken Kaiser Abdurusul som sitter maktlös hemma i Eskilstuna och väntar på besked vad som kommer hända hustrun.
När SvD kontaktar Migrationsverket säger man att de lämnat över ärendet till polisen och därmed inte har med saken att göra.
På Transporttjänsten, som verkställer avvisningen, medger man transporten har stött på problem men att man inte kan göra annat än att avvakta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons