Annons
X
Annons
X

Tio miljoner tyskar röstar – Merkels flyktingpolitik i fokus

”Supersöndag”. I tre delstatsval på söndagen har över tio miljoner väljare en första chans att yttra sig om Angela Merkels flyktingpolitik. Högerpopulistiska AfD seglar i medvind – medan Merkel tonar fram som Europas samvete.

(uppdaterad)
Tyska delstatsvalen
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Marijan Murat/DPA/AP

BAD NEUEAHR-AHRWEILER Över en miljon flyktingar förra året, förtvivlade borgmästare på jakt efter boenden, sexattacker i Köln, brinnande asylförläggningar och migrationsfientliga högerpopulister på frammarsch. Men också en våg av solidaritet och medmänsklighet.

I detta turbulenta politiska klimat framstår Angela Merkel som en klippa i stormen. I de egna kristdemokratiska leden jäser det av missnöje. Men Merkel har inte för avsikt att lägga om kursen, trots väntade förluster för kristdemokratiska CDU nu på söndag som lär ge hennes kritiker luft under vingarna.

– Bokstaven ”C” i vårt parti står för kristligt, manar hon på ett valmöte i idylliska lilla Bad Neuenahr i delstaten Rheinland-Pfalz.

Annons
X

Angela Merkel på skämtlynne. Valmöte inför "supersöndagen". Foto: Tomas Lundin

Applåder dånar i den sprängdfylla salen. Genom fönstren ser man branta vinberg och den slingrande floden Ahr. Detta är det välmående, konservativa Tyskland med lantbrukare, vinbönder, hantverkare och små familjeföretag. Arbetslösheten ligger på 5,5 procent.

Men i kommunen finns också flera flyktingmottagningar, bland annat i lokaler för civilförsvaret där 150 syriska flyktingar är inkvarterade.

– Ja, vi står inför stora utmaningar. Men vi kommer att klara det, ropar förbundskansler Merkel och jämför flyktingkrisen med efterkrigsårens enorma påfrestningar och ansträngningen under den tyska återföreningen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mötet slutar med att alla reser sig upp och sjunger den tyska nationsången. Sedan drar Merkel vidare till nästa valmöte.

  18-årige Tim uppskattar att Merkel inte ger efter för krav på stoppad migration. Foto: Tomas Lundin

  – Hon var stark. Övertygande. Klar och redig, säger efter mötet 18-åriga Tim som uppskattar att Merkel inte ger efter för högerpopulisternas krav på att stoppa eller drastiskt bromsa invandringen.

  Leo Mattuschek, pensionär från Bad Neuenahr, anser att Tyskland som ligger i mitten av Europa måste vara ett öppet land.

  – Vi har allt att förlora på stängda gränser, säger han.

  Leo Mattuschek säger nej till stängda gränser. Foto: Tomas Lundin

  Knappt 50 mil österut blåser helt andra vindar. I delstaten Sachsen-Anhalt, som ligger i det före detta kommunistiska DDR, går högerpopulistiska Alternative für Deutschland (AfD) mot nästan 20 procent enligt senaste opinionsmätningar Mer än dubbelt så mycket som i Rheinland-Pfalz.

  I Sachsen-Anhalt är också arbetslösheten dubbelt så hög som i Rheinland-Pfalz eller Baden-Württemberg som är den tredje delstaten som går till val nu på söndag.

  Jobben har försvunnit, de som är unga och välutbildade har flyttat bort, andra långpendlar till Berlin, många känner sig som återföreningens förlorare. Kommunerna är utfattiga. Dagis och skolor slås igen. Och nu kommer flyktingar som knappa resurser ska delas med.

  I detta klimat frodas främlingsfientlighet och hat mot de politiska eliterna och de etablerade partierna. Detta utnyttjar AfD med valslogans som ”Säkra gränserna! Stoppa asylkaoset!”.

  Partiledaren Frauke Petry har visserligen backat från sitt krav på att polisen ska använda skjutvapen för att stoppa flyktingar. Det har även vice partiledaren Beatrix von Storch som tidigare sagt att visst ska poliser kunna skjuta även på barn och kvinnor.

  – Vi är ett ungt parti. Och man måste kunna ändra uttalanden som är felaktiga, säger hon.

  Fast väljarna torde veta vad hon och många andra i partiet står för. I alla fall i flyktingfrågan.

  På andra områden är de politiska konturerna suddigare. Partiet är emot det transatlantiska frihandelsavtalet TTIP, vill avskaffa dagisavgifter, vill ha fler poliser och vänder sig mot sexualupplysning för barn.

  – AfD riktar sig till protestväljare av alla slag, påpekar politikvetaren Everhard Holtman vid universitetet i Halle i Sachsen-Anhalt.

  I delstaten Baden-Württemberg med nästan 11 miljoner invånare är bilden återigen en annan. Detta är jämte Bayern den ekonomiska motorn i Tyskland. Företag som Porsche, Daimler och Bosch skriker efter arbetskraft. Ekonomin är lika stor som den svenska. Ändå ligger AfD på 11–12 procent i de senaste mätningarna.

  I slutspurten av kampanjen gör Angela Merkel vad hon kan för att vända utvecklingen. Hon vet att ett bakslag denna ”supersöndag” kommer att ses ett misstroendevotum mot hennes flyktingpolitik.

  Trots detta verkar hon mer övertygad och mer orubblig än någonsin. I vanliga fall är hon en pragmatismens och den flexibla dagspolitikens oslagbara mästare. Nu talar hon om Europas identitet. Om ett EU-projekt som inte får slitas sönder av nationell egoism.

  – Hon är en sann moralisk röst. Inte bara i Europa utan i hela världen, berömde häromdagen FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

  – Andra politiker väljer enkla vägar, sade han.

  För första gången på länge belönas Merkel nu med stigande sympatisiffror. I den senaste ARD Deutschlandtrend backas hon upp av 54 procent av väljarna – efter ett bottenrekord under denna mandatperiod på 46 procent i februari.

  Annons

  Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

  Foto: Marijan Murat/DPA/AP Bild 1 av 4

  Angela Merkel på skämtlynne. Valmöte inför "supersöndagen".

  Foto: Tomas Lundin Bild 2 av 4

  18-årige Tim uppskattar att Merkel inte ger efter för krav på stoppad migration.

  Foto: Tomas Lundin Bild 3 av 4

  Leo Mattuschek säger nej till stängda gränser.

  Foto: Tomas Lundin Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X