Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Jesper Sundén: Högersvängen i Israel uteblev

Valet i Israel blev inte den kraftiga högersväng som många bedömare förutspått. I stället var det tidigare programledaren Yair Lapid och hans sekulära mittenparti Yesh Atid som var valets stora vinnare.

Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu. Foto: AP PHOTO

– Israelerna sa nej till hatets och rädslans politik. De sade nej till extremism och anti-demokrati, deklarerade Lapid efter att det stod klart att hans parti blir Knessets näst största parti med 19 mandat.

I övrigt var det alldeles jämnt mellan höger- och mitten-vänsterblocket när 99,8 procent hade räknats. Båda blocken såg ut att få 60 mandat vardera.

Arbetarpartiet Labors ledare Shelly Yacimovich säger att hon ska göra allt för att försöka bilda en mitten-vänsterkoalitionsregering, men det blir svårt. Visserligen ingår Yesh Atid i mitten-vänsterblocket, men 12 av de 60 mandaten utgörs av arabiska partier och de brukar inte delta i några koalitionsbyggen. Därför blir det ändå sittande premiärminister Benjamin Netanyahu som först får chansen att sy ihop en ny koalition.

Annons
X

Detta trots att valet blev en kraftig missräkning för honom och hans valallians. De hade rekordstort stöd när Netanyahu utlyste nyval i oktober förra året och hoppades kunna stärka sin ställning. I stället tappade de elva mandat och har nu 31 mandat tillsammans.

Inte heller tycks det ha hjälpt att Netanyahu strax före valet meddelade att han inte tänkte utrymma en enda bosättning under sin tid vid makten – ett försök att locka väljare från Naftali Bennetts ultranationalistiska parti Habayit Hayehudi.

I stället blev alltså mittenpartiet Yesh Atid valets stora överraskning. Det uppvaktas nu av Netanyahu som vill få med det i en bred koalitionsregering, men partiledaren Yair Lapid har tidigare sagt att han inte sätter sig i en regering som inte blåser liv i fredsprocessen med palestinierna. Det betyder att Netanyahu är tvungen att förändra sin inställning i frågan.

Valframgången för Yesh Atid är ett tecken på att hoppet om fred fortfarande lever i Israel.

Populära quizar om politik

Känner du igen Stockholmspolitikerna?

quiz.svd.se

Har du koll på politikermode?

quiz.svd.se

Politikernas grodor – vilka minns du?

quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Benjamin Netanyahu.

Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X