Annons
X
Annons
X
Världen
Fördjupning

Högerpopulistiska Wilders får stöd av HBTQ-aktivister

Strax före parlamentsvalet i Nederländerna sätter högerpopulisten och islamkritikern Geert Wilders den politiska agendan – med oväntat stöd av feminister och HBTQ-aktivister som också ser invandringen som ett hot mot det progressiva samhället och allt som man kämpat så länge för.

Donny Bonsink, 24, är öppet gay och avgudar Geert Wilders. Här väntar han på att Geert Wilders ska anlända till staden Breda.
Donny Bonsink, 24, är öppet gay och avgudar Geert Wilders. Här väntar han på att Geert Wilders ska anlända till staden Breda. Foto: Adam Wrafter
Valet i Nederländerna

Donny Bonsink är 24 år, öppet gay och glödande anhängare av Geert Wilders. När han går ut med sin pojkvän på gatorna i Haag känner han sig inte längre säker.

– Jag är gay. Och muslimer är anti-gay. De är emot jämställdhet och för kvinnoförtryck. Det är något som vi bara inte kan acceptera här i Nederländerna, säger han.

Vi träffar Donny Bonsink en sen kväll i Haag. Han står i ett rökigt kök och tecknar bilden av ett land där muslimer vägrar att anpassa sig och tvärtom trampar på allt som utgör det moderna Nederländerna. Inte ett ord om att Nederländerna i årtionden profiterat av invandringen, ingen som helst sympati för ett brokigare och mer mångkulturellt samhälle.

Annons
X
Donny Bonsink menar att Wilders försvarar Nederländerna mot muslimska värderingar och deras hat mot samkönade relationer. Foto: Adam Wrafter

Han drar djupa halsbloss och svarar i telefonen som ringer oavbrutet. Sedan förra året är han en omstridd kändis i Nederländerna. Då drog han igång en webbkampanj på Facebook mot den färgade tv-journalisten Sylvana Simons som kritiserat den traditionella festen i december då holländare med svartfärgade ansikten och groteskt rödmålade läppar delar ut godis till barn. Traditionen med så kallade svarte Petter betecknade hon som djupt diskriminerande.

Donny Bonsiks kampanj ”vinka Sylvana farväl” är en klar uppmaning till publicisten från den före detta nederländska kolonin Surinam att lämna landet. Den hade inom loppet av några få dagar 50 000 anhängare och Donny Bonsink bjöds in till tv-debatter och intervjuades i alla stora tidningar. Men sedan blev debatten hätsk och öppet rasistisk och kampanjen stoppades.

Donny Bonsik drog under förra året igång en Facebookkampanj mot tv-journalisten Sylvana Simons som kritiserat en traditionell fest där holländare målar ansiktena svarta och delar ut godis till barn. Foto: Adam Wrafter

Till islamkritikerna hör också feministen Bernadette de Wit som i slutet av januari offentligt krävde att muslimer som inte anpassar sig ska deporteras. Det skulle vara en signal till mer moderata muslimer, sa hon. Dessa skulle då upphöra att pocka på böneplatser och halal-mat på jobbet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om du inte trivs, lämna landet. Stick! Ingen tvingar dig att vara här.

  Bernadette de Wit var på 1970-talet en radikal feminist. Hon arbetade för HBTQ-organisationen COC och var en av grundarna av den lesbiska tidskriften Diva. I dag hävdar hon att islam vägrar att respektera oliktänkande och att landets politiker sticker huvudet i sanden och tillåter att västliga värderingar avskaffas.

  Kritiken är en del av en bredare debatt om hotet mot ”nederländska värderingar”. I de senaste mätningarna av opinionsinstitutet IPOS uppger 86 procent av de tillfrågade att de är oroade över att traditionella värderingar håller på att urholkas. Hälften anser att ”icke-västliga” migranter utgör en fara för den nederländska livsstilen.

  I slutet av februari röstade parlamentet för en ny lag som kräver att invandrare skriver under en deklaration i vilken de åtar sig att respektera yttrandefrihet, jämställdhet, religionsfrihet och rätten till samkönade relationer. Den som vägrar har enligt allt fler – inklusive premiärminister Mark Rutte från det borgerliga VVD – ingen plats i Nederländerna.

  – Om du inte trivs, lämna landet. Stick! Ingen tvingar dig att vara här, förklarade premiärministern i en tidningsintervju häromdagen.

  Essalam Moskee i Rotterdam. Foto: Adam Wrafter

  För sociologen Jan Willem Duyvendak vid universitetet i Amsterdam går detta för långt. Debatten har spårat ur och holländarna är i dag som besatta av frågan om vad som utgör en ”riktig holländare”. Bakgrunden, säger han, är att varje försök att ifrågasätta 1960-talets progressiva idéer upplevs som en attack och som ett försök att vrida tillbaka klockan.

  – Det progressiva Holland är starkare än någonsin. Men det hela har blivit en dogm. Något som utesluter alla som inte tänker på samma sätt.

  Ibland är han för aggressiv. Men i sak har Wilders rätt.

  Utvecklingen går tillbaka till början av 2000-talet då den excentriske professorn och miljonären Pim Fortuyn blev en högerpopulismens och islamkritikens galjonsfigur. Han var öppet homosexuell och brukade skryta med sina sexäventyr med unga marockanska män. Islam var för honom en bakåtvänd och farlig religion.

  Pim Fortuyn mördades i valrörelsen 2002. I hans fotspår trädde den kontroversielle filmskaparen Theo van Gogh. I filmen Underkastelse gick han tillsammans med könsstympade Aayan Hirsi Ali, ursprungligen från Somalia, till attack mot våld, förtryck och kvinnoförakt i muslimska samhällen. 2004 mördades han på öppen gata av en islamist som skar halsen av honom.

  Precis som Pim Fortuyn och Theo van Gogh är Geert Wilders en radikal provokatör och uppviglare som i yttrandefrihetens namn har förvandlat tolerans till intolerans och som splittrar landet, säger sociologen Jan Willem Duyvendak. Som när Wilders kallar marockaner ”avskum” och jämför Koranen med Hitlers ”Mein Kampf”.

  – Ibland är han för aggressiv, tycker till och med anhängaren Donny Bonsink. Men i sak har Wilders rätt.

  Annons

  Donny Bonsink, 24, är öppet gay och avgudar Geert Wilders. Här väntar han på att Geert Wilders ska anlända till staden Breda.

  Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 4

  Donny Bonsink menar att Wilders försvarar Nederländerna mot muslimska värderingar och deras hat mot samkönade relationer.

  Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 4

  Donny Bonsik drog under förra året igång en Facebookkampanj mot tv-journalisten Sylvana Simons som kritiserat en traditionell fest där holländare målar ansiktena svarta och delar ut godis till barn.

  Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 4

  Essalam Moskee i Rotterdam.

  Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X