Annons
Kommentar

Annika Holmbom:Högerpopulisterna fick regeringsmakt – stödet halverades

I Finland hanterade man högerpopulistiska Sannfinländarna genom att ta in partiet i regeringen. Målet var att få dem att ta ansvar och låta dem visa vad de gick för. Stödet halverades och partiet sprack. Nu har det ombildade Sannfinländarna blivit ännu mer invandringskritiska.

Under strecket
Publicerad

Jussi Halla-aho valdes till ledare för Sannfinländarna ifjol.

Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1

Jussi Halla-aho valdes till ledare för Sannfinländarna ifjol.

Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1
Jussi Halla-aho valdes till ledare för Sannfinländarna ifjol.
Jussi Halla-aho valdes till ledare för Sannfinländarna ifjol. Foto: Jussi Nukari/AP

Efter Sverigedemokraternas framgångar skulle det vara lätt att rikta blicken mot Finland och erfarenheterna från de två senaste valen där.

Efter det finska riksdagsvalet 2011 då Sannfinländarna fick 19,2 procent av rösterna och 39 mandat i riksdagen tackade partiet nej till regeringsansvar. Men 2015 då de fick 17,7 procent av rösterna och 38 mandat bildade partiet regering tillsammans med Centern och Samlingspartiet.

Sedan dess har stödet rasat. Visst skärptes den finska invandringspolitiken med Sannfinländarna i regeringen, men inte så mycket som deras väljare hade velat. I dag ligger stödet kring 9 procent.

Dessutom splittrades partiet i juni förra året då den kontroversielle Jussi Halla-aho valdes till ledare. Halla-aho har bland annat dömts för hets mot folkgrupp då han påstått att

Annons
Annons

– Det är ett nationellt, rentav genetiskt särdrag hos somalier att råna förbipasserande och parasitera på skattemedel”

Valet av Halla-aho ledde till att Sannfinländarnas samtliga ministrar lämnade partiet och tillsammans med 20 ledamöter bildade ett nytt parti, Blå framtid. Trots tumultet satt regeringen kvar och de före detta Sannfinländarministrarna fortsatte sitt arbete.

Idag har Blå framtid 18 ledamöter i riksdagen mot Sannfinländarnas 17 ledamöter, som är en del av oppositionen. Blå framtids stöd däremot är minimalt, under 2 procent.

Nästa vår är det val i Finland. Av de tre stora, Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Centern har ingen visat intresse för att ta med Sannfinländarna i regeringen. De har snarare sagt att det kan bli svårt att samarbeta på grund av den skärpning i invandringspolitiken som Sannfinländarna gjort. Ändå vill ingen uttala ett blankt nej. Finland har ju trots allt en förkärlek för att bilda regnbågskoalitioner.

Den tidigare partiledaren, och utrikesministern, Timo Soini var omtyckt och folklig och höll sig förhållandevis rumsren i sina uttalanden. Nu har tonen i partiet förändrats. I en valdebatt förra veckan sa Jussi Halla-aho att all humanitär invandring till Finland ska stoppas och att så gott som alla asylsökande ska ses som ”asyl-shoppare”.

Inför valrörelsen får Sannfinländarna redan nu mycket uppmärksamhet. Journalister driver på och ställer frågor om partiets roll. Det irriterar – bland annat den tidigare partikamraten och kulturministern Sampo Terhos (Blå).

– Jussi Halla-aho sitter inte i sträckbänken, han är i paradiset. Han njuter varje gång partierna får frågan om vilken relation de har till Sannfinländarna, sade Terho i det finska mediebolaget Alma Medias partidebatt förra veckan.

Annons
Annons

Nervositeten är alltså påtaglig inför Sannfinländarnas roll i nästa val. Kommer motviljan att samarbeta i stället gynna partiet i valrörelsen, som inför valet 2011? Lyckas de mobilisera soffliggarna stiger stödet igen.

Det senaste året har Sannfinländarna medvetet närmat sig Sverigedemokraterna. De båda uppträdde tillsammans på Finlandsarenan, en motsvarighet till Almedalen, i mitten av juli. I sitt budskap till väljarna har de kraftigt använt sig av hotbilder från Sverige om brinnande bilar i förorterna, som visat sig vara en effektiv strategi för Sverigedemokraterna.

Frågan är snarare om man inte än en gång står på ruta ett. Ett Sannfinländarna som har skärpt sin invandringspolitik skrämmer övriga partier, eftersom de är rädda för att partiet återigen ska växa sig stort.

Sannolikt kommer Sverige inte gå på den finska linjen och ge Sverigedemokraterna ministerposter. Snarare är det Finland som går den svenska vägen, med hårdare tonläge i invandringsdebatten och beröringsskräck för populisterna.

Det finns ingen universallösning. Det gäller såväl Sannfinländare som Sverigedemokrater.

Partierna är här för att stanna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons