Annons
X
Annons
X

Högerpartierna bildar norsk regering

OSLO | Det blir Høyre och Fremskrittspartiet som bildar regering tillsammans, men med ett politiskt avtal mellan alla de fyra borgerliga partierna i ryggen. Det gör att regeringen har en större chans att överleva de kommande fyra åren.

(uppdaterad)
Høyre-ledaren Erna Solberg och Frp-ledaren Siv Jensen vid måndagskvällens presskonferens.
Høyre-ledaren Erna Solberg och Frp-ledaren Siv Jensen vid måndagskvällens presskonferens. Foto: LISE ÅSERUD/TT

Två veckor efter Stortingsvalet, som gav en borgerlig majoritet på 96 mot 73 mandat, mötte de fyra partierna pressen kl 20.30 på måndagskvällen och berättade att det inte blir någon bred borgerlig regering.

Kristelig folkeparti och Venstre ville inte sitta i en regering tillsammans med Fremskrittspartiet.

När de två mittenpartierna, som fick 5,6 respektive 5,2 procent av rösterna, ändå såg både lättade och glada ut var det för att de slipper ta ett kollektivt ansvar för en regering där Fremskrittspartiet sätter sin tydliga prägel på invandringspolitiken.

Annons
X

– Vi har uppnått mer under två veckors förhandlingar än vad vi uppnått de senaste åtta åren i Stortinget, sa Knut Arild Hareide, partiledare i Kristelig folkeparti.

De två mittenpartierna har bland annat fått igenom att det inte ska bli någon konsekvensutredning om att borra olja utanför Lofoten. Det var en av de stora symbolfrågorna under valrörelsen. Mycket av det som mittenpartierna kallar segrar är emellertid att Høyre och Fremskrittspartiet avstår från att genomföra delar av sitt program. Till exempel kommer en reform där många kommuner slås ihop bli mindre omfattande än vad Høyre vill.

Något av de första som vanliga norrmän kommer att märka är att förmögenhets- och arvsskatten avskaffas och att det blir ett större skatteavdrag för de som har jobb. Det är en utveckling mot det som sedan länge gällt i Sverige.

Ett speciellt avtal om invandringspolitiken har gjorts. Där sockras troligen en åtstramning med att drygt 600 barn som ansökt om asyl kommer att få uppehållstillstånd.

– Vi städar upp i en del problem från den förra regeringen. Men vi är mycket nöjda med helheten i invandrings- och asylpolitikien, sa Siv Jensen, partiledare för Fremskrittspartiet.

För första gången kommer det som många beskriver som ett högerpopulistisk parti – en beteckning som partiet själv inte vill veta av – in i en regering i ett nordiskt land. 40 års ökenvandring är över och det var därför Siv Jensen också log bredast igår. För henne är det inte något större problem att de två mittenpartierna inte konkurrerar om ministerposterna. Om de skulle komma på andra tankar är Kristelig folkeparti och Venstre välkomna att gå in i regeringen vid en senare tidpunkt.

Fremskrittspartiet har på sin sida varit tvungna att acceptera att bara fyra procent av oljefonden ska få användas i statsbudgeten. Det gör att det blir svårare att hitta pengar till allt det som partiet vill genomföra, samtidigt med stora skattelättnader.

Høyre och Fremskrittspartiet går nu in i förhandlingar om hur regeringen ska se ut. Men det blir Errna Solberg från Høyre som blir statsminister efter att den sittande regeringen lagt fram förslaget till statsbudget den 14 oktober och då avgår.

Annons
Annons
X

Høyre-ledaren Erna Solberg och Frp-ledaren Siv Jensen vid måndagskvällens presskonferens.

Foto: LISE ÅSERUD/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X