Annons
X
Annons
X

Högerextremist tros ligga bakom dåd

Den man som gripits för terrordåden i Norge har förbindelser med en högerextrem rörelse, enligt norska TV 2. Han ska ha två vapen registrerade på sitt namn, en pistol och ett automatvapen. Under fredagskvällen gjorde polisen husrannsakan i mannens lägenhet.

Av TT
(uppdaterad)

En kraftfull bomb i centrala Oslo och en massaker på det socialdemokratiska ungdomsförbundets sommarläger.

Norge är i chock efter de blodigaste illdåden som drabbat landet sedan andra världskriget. Minst 16 personer har dött och den siffran väntas stiga, enligt norska polisen.

Explosionen i Oslo förstörde regeringskansliet, där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor, och flera andra byggnader. Den inträffade vid halv fyra-tiden på fredagseftermiddagen på Akersgatan i centrum. Länge efteråt brann det på olje- och energidepartementet.

Annons
X

Vid 19-tiden hade polisen bekräftat att minst sju människor mist livet i Oslo, och förödelsen var enorm i kvarteren runtomkring

Två timmar efter bomben kom larmet från Utöya väster om Oslo, där AUF, socialdemokraternas ungdomsförbund, höll sommarläger. En man utklädd till polis sköt vilt omkring sig.

– Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk, sade Ung vänsters före detta ordförande Ali Esbati, som befann sig på lägret, i telefon till TT.

Lägerdeltagarna flydde i panik. Stämningen var kaotisk. Deltagare gömde sig bakom klippor. Många hoppade i det kalla vattnet och försökte simma ut för att komma undan skotten.

Esbati såg folk springa runt i området.

– Många är ju barn, sade han.

Massakern krävde minst tio liv. Eftersom det befarades att sprängladdningar fanns på ön kunde försvaret inte släppa fram räddningstjänsten. De misstankarna visade sig vara riktiga, då polisen senare hittade odetonerat sprängmedel på ön.

Det fanns sent på kvällen vittnen som hävdade att många fler än tio måste ha mist livet på ön och NRK uppger att 22 svårt skadade har förts till sjukhus från ön.

Vid en presskonferens sent på fredagskvällen bekräftade polischef Sveinung Sponheim att antalet döda på Utöya väntas öka.

Utöya ligger strax nordväst om Oslo i Tyrifjorden och AUF håller sommarläger där varje år. På ön fanns cirka 560 ungdomar.

– Att man angriper det mest fredliga som finns, ett politiskt ungdomsläger, är speciellt ohyggligt, sade Jens Stoltenberg som efter presskonferensen skulle bege sig till Ullevål sjukhus där de svårast skadade vårdas.

Vid 19-tiden greps en 32-årig man, enligt polisen ”etnisk norrman”, misstänkt för de båda dåden. Två timmar senare hade han identifierats men polisen ville inte uppge vem han är.

– Mannen är villig att föra en dialog med polisen. Men vi vet ännu inget om motivet, sade Sponheim.

Knut Storberget ville inte svara på närmare frågor om mannen.

När 32-åringen sågs i centrala Oslo bar han den polisförklädnad han använde på ön.

Att mannen klädde ut sig till polis, kommenterade polischef Sveinung Sponheim så här:

– Han är inte anställd inom polisen och har aldrig varit det.

Polisen misstänker inte internationell terrorism, utan ett rent inrikesdåd riktat mot Norges politiska system. Polisen ska känna till den miljö han har anknytning till, skriver NTB. Mannen satt i förhör under fredagskvällen.

– Vi vet ännu inte vilka vapen han använt, om han har opererat ensam vid bägge händelser eller tillhör en grupp, säger Sponheim till NTB.

Liliana Alexandersson från Örebro arbetar på ett call center i Oslo, ett tiotal meter från regeringsbyggnaden. Hon var på väg hem när explosionen inträffade.

– Jag står i trapphuset med en kollega och känner hur hela kontoret skakar och fönstren blåser ut. Vi springer ut och då ser vi folk som är blodiga.

– Det är en jätteobehaglig känsla. Det känns som att jag har haft änglavakt, säger hon.

Sprängladdningen som exploderade i centrala Oslo kan ha bestått av uppåt 100 kilo sprängämnen, säger militären och vapenexperten Palle Ydstebö till Nettavisen.

– Av det jag sett på bilder ser det ut att ha varit en sprängladdning på torget utanför regeringsbyggnaden. Det påminner om den typ av bilbomber som han har sett i Mellanöstern.

Inga ministrar ska ha skadats i attentatet, enligt norska medier.

Det var ännu på kvällen oklart om några svenskar drabbats. Enligt Olof Hultgren, ställföreträdande ambassadör, kan det under sommaren finnas uppemot 50 000 svenskar i Oslo, många av dem feriearbetande ungdomar.

Beväpnade norska poliser har under eftermiddagen och kvällen kontrollerat samtliga fordon som passerat gränsen. Vid halv tolv på fredagskvällen pågick kontrollerna fortfarande.

Operationen sker i samarbete med svensk polis, säger Jörn Akre, operationsledare i Hedmark, till NRK. Han vill dock inte kommentera vad eller vem man letar efter.

Polisen i Stockholm meddelade att säkerheten har höjts vid vissa byggnader.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X