Höger i röd kostym

DEBATT. I dagens Sverige framträder centrala konservativa ståndpunkter i vänsterkostym, skriver Lennart Berntson i debatten om bristen på högerintellektuella i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inte lätt att bli klok på Erik Wallrups och Magnus Erikssons omsorg om den svenska högerns intellektuella. De kommer med snusförnuftiga förslag om vilka frågor dessa figurer bör diskutera och vilka böcker de ska läsa, men tycks samtidigt mena – i varje fall Wallrup – att några högerintellektuella inte finns i Sverige. Bortsett från Johan Lundberg på Axess förstås, som har ”drivit kampanj” för figurativt måleri.

Wallrup och Eriksson begår, menar jag, ett stort misstag. De ser inte att en rad av den traditionella högerns ståndpunkter och värderingar idag främst företräds av den vänster de själva ger flankstöd. Var återfinner vi idag Burkes kritik av upplysningen och förnuftet om inte inom den rödgröna vänstern? Det är här upplysningsidén framställs som ”fundamentalistisk” och förnuftsidén likställs med västlig dominans. Från att ha varit framstegstankens anhängare har dagens vänster sällat sig – precis som gårdagens höger – till dess motståndare. Vänstern slogs en gång mot högern för forskningens frihet, idag däremot slåss en rad av dess representanter för politisk styrning av den humanistiska forskningen i namn av jämställdhet och multikulturalism.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons