Annons

Angels in AmericaHögenergiskt queerparty i skuggan av katastrofen

David Arnesen och Razmus Nyström i ”Angels in America”.
David Arnesen och Razmus Nyström i ”Angels in America”. Foto: Jenny Baumgartner

Tony Kushner har skrivit en modern klassiker om undergångstämningar, miljöfrågor och identitet. Farnaz Arbabi iscensätter första delen som ett drömspel om vår tid och dess stora frågor.

Under strecket
Publicerad

Det är queerparty på Elverket. En glad, volymstark 80-talsfest med representanter för varenda genustillhörighet man kan tänka sig. Individer som blandar och ger, på lekfull färd mellan mallat och nyskapat. Allt under ett ystert regn av guldkonfetti.

Dramaten spelar ”Angels in America” av Tony Kushner – ett tvådelat mästerverk om USA under några sista år före det nya millenniet. Kushner skrev sina båda pjäser 1991 och 1993, med den gemensamma undertiteln: en bögig fantasi på nationella teman. Bakgrunden är känslan av undergång som drabbat världen: aids dödar miljoner människor jorden runt, man bävar för vad 2000-talet ska innebära, på amerikansk hemmaplan härskar Reagan medan ozonlagret tunnas ut allt mer. Kushner konfronterar en rad olika människor med varandra, många av dem med olika religiös tro, men också med olika politiska åsikter. USA är ett land av pusselbitar där ingen passar mot den andra, en smältdegel av grupper som aldrig smält samman.

Marall Nasiri och Christoffer Svensson.

Foto: Jenny Baumgartner Bild 1 av 2

Staffan Göthe och Christoffer Svensson.

Foto: Jenny Baumgartner Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons