Aktieanalys

Daniel Svensson:Höga värden i Fortnox

Växjöbolaget Fortnox är ett lovande litet tillväxtbolag som såg ut att slukas av norska mjukvarujätten Visma. Men härom veckan satte Konkurrensverket i praktiken stopp för affären och budet drogs tillbaka. Det kan öppna ett läge att äga aktien igen, men helst ska prislappen ned lite först.

Under strecket
Publicerad
Foto: Creative Common
Annons

Efter att Visma dragit tillbaka sitt bud på 24 kronor per aktie så har Fortnox-aktien rasat ned mot 16 kronor. Det är ungefär samma nivå som aktien stod i vid årsskiftet. Det finns argument både för att aktien bör värderas över den nivån, liksom för att kursen bör vara lägre än då.

Ett argument för högre kurs är att bolaget släppt en riktig kanonrapport som visade på en tillväxttakt över 40 procent, helt organiskt, under första kvartalet. Ett annat är det samarbetsavtal som Fortnox träffade så sent som i juni med den stora redovisningsbyrån EY. Dessa bägge faktorer, liksom att kursen var 17–18 kronor dagarna innan Visma kom med sitt bud, talar för att värdet på bolaget ökat sedan kursen senast var 16 kronor.

Annons
Annons
Annons