Skolan eleverna väljer för maten – trots lågt pris

Tio kronor per portion, eller 30 – kostnaden för en skollunch skiljer sig rejält i Stockholm. Men ett högt pris behöver inte betyda höga ambitioner när det kommer till ekologiska råvaror producerade i Sverige, visar SvD:s kartläggning.

Under strecket
Publicerad
Tomas Söber är kökschef på Eriksdalsskolan i Stockholm.

Tomas Söber är kökschef på Eriksdalsskolan i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg
Grönsaksbiffar stod på menyn i Eriksdalsskolan.

Grönsaksbiffar stod på menyn i Eriksdalsskolan.

Foto: Tomas Oneborg
På Eriksdalsskolan i Stockholm kostar varje lunchportion 10,50.

På Eriksdalsskolan i Stockholm kostar varje lunchportion 10,50.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

På Eriksdalsskolan i Stockholm är 40 procent av råvarorna till skollunchen ekologiska och kocken Tomas Söber gissar att runt 50 procent produceras i Sverige. En portion kostar i snitt 10,50 kronor per elev, betydligt mindre kostnad än på flera andra Stockholmsskolor med lägre andel ekologisk och närproducerad mat.

I SvD:s enkät till skolor i Stockholm anges kostnaden på mellan 10 och 34 kronor per portion, och det finns inget synligt samband mellan höga ambitioner när det gäller ekologiskt och producerat i Sverige å ena sidan och högre priser å andra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons