Höga oljepriserna slår hårt mot USA:s handelsbalans

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON De skyhöga energipriserna sätter sina allt tydligare spår i den oljeslukande amerikanska ekonomin. Utrikeshandeln i augusti resulterade i ett underskott på 54 miljarder dollar, nästan 400 miljarder kronor. Det är det näst största månadsminus som någonsin noterats i USA.
Oljenotan steg från 14 till 16 miljarder dollar mellan juli och augusti.
Samtidigt gav den politiskt känsliga importen från Kina ett bilateralt underskott på drygt 15 miljarder dollar - en rekordsiffra.
Handeln med Kina är ett av slagträna i presidentvalrörelsen. Demokraten John Kerry kritiserade vid onsdagens slutdebatt president George Bush för att han inte gjort tillräckligt för att ”skydda amerikanska arbetare” mot vad han betecknar som en ojust handelspolitik i lågkostnadsländer som Kina och han förklarade att USA borde sätta ett betydligt starkare tryck på ledarna i Beijing för att få Kina att skriva upp värdet av sin valuta. Genom att koppla yuanen till dollarn har den kinesiska valutan blivit undervärderad med
uppåt 40 procent. Och det ger kineserna orättfärdiga konkurrensfördelar, menar Kerry.
Bush har dock föredragit att gå mjukare och mer diplomatiskt fram i handelspolitiska frågor och satsat på att försöka påverka via informella kontakter.

Sammantaget importerade USA varor och tjänster för 150 miljarder dollar under augusti. Samtidigt utvecklades exporten oväntat svagt. Den ökade bara med 0,1 procent - till 96 miljarder dollar.
Det innebär att USA nu har dragit på sig ett handelsunderskott under årets första åtta månader på 394 miljarder dollar. Det är 64 miljarder mer än under samma period ifjol.
De svällande underskotten i USA:s affärer har i övrigt inte haft något större genomslag i valrörelsen. Men det har väckt en ökande oro bland många ekonomer - inte minst inom centralbanken, Fed.
Bytesbalansen väntas i år ge ett minus som motsvarar mer än 5 procent av BNP. Och det bara fortsätter att växa. Det finns ”värsta-fallscenarier” som pekar på att underskotten kan dra iväg mot 10 procent av BNP framåt år

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons