Annons
X
Annons
X

Höga förväntningar på Obamas stora dag

Idag klockan tolv i Washington svär USA:s nye president eden och håller därefter sitt installationstal. Och han har ett mycket starkt stöd hos det amerikanska folket: 86 procent tror på ett bra tal.

Shavonda Sumter, sjukhusadministratör, New York: – Nej, förväntningarna är absolut inte för högt ställda. Barack Obama är en mycket skicklig och kvalificerad president och förhoppningsvis får han en andra fyraårsperiod.
Shavonda Sumter, sjukhusadministratör, New York: – Nej, förväntningarna är absolut inte för högt ställda. Barack Obama är en mycket skicklig och kvalificerad president och förhoppningsvis får han en andra fyraårsperiod.

Tidigare artiklar:

Koll på USA? svd.se Koll på Barack Obama? quiz.svd.se Koll på George W Bush? quiz.svd.se

Tilltron till Barack Obama och hans styre är mycket stark när han till sist, mer än två månader efter valet, ska uppfylla slagordet ”change”. Nästan sju av tio amerikaner anser att han skött sig väl hittills och åtta av tio tycker att dagens installation tillhör de mest ”historiska” någonsin.

Mer än åtta av tio, 86 procent enligt Gallup, förmodar dessutom att talet Obama ska hålla vid klockan 12 amerikansk tid blir bra eller utmärkt.

–Första afrikan-amerikanska presidenten. Better be good, hade Obamas äldsta dotter Malia manat när familjen besökte monumentet över förebilden Abraham Lincoln en kväll.

Annons
X

I andra mätningar framgår att en betryggande majoritet anser att besluten under övergångsperioden varit de rätta, att de gillar delar av det ekonomiska stimulanspaketet som ska tas upp till debatt i kongressen inom kort – och att det bara är runt 15 procent som verkligen ogillar Obama.

Vidare tyckte 68 procent av republikaner och oberoende väljare att ledarskapet i det republikanska partiet bör försöka samarbeta med Obama-administrationen som tar över idag efter åtta år med George W Bush.

–I morgon ska vi samlas som ett folk på samma ställe där dr Kings dröm ger ekon fortfarande. När vi gör det erkänner vi att våra öden är så sammanflätade att de inte kan lösas upp och att vi måste vandra tillsammans, sa Barack Obama igår, när USA firade Martin Luther Kings födelsedag, i det enighetstema han väntas ta upp i installationstalet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mycket av kommentarerna om president Obama kretsar kring det uppslitande rasistiska arvet i USA men det finns gott om andra konstateranden om den man som landet egentligen inte känner så väl utöver de glänsande talen och det ständigt besannade omdömet ”no-drama-Obama”.

  –Han är den förste presidenten som träder in i Vita huset med en litterärt högkvalitativ och introspektiv memoarbok bakom sig. Han är den förste presidenten med en utländsk far. Han är den första presidenten som växte upp i Hawaii, den 50:e staten. Han är den förste presidenten vars bägge föräldrar har tagit doktorsexamina, inledde den ansedde David Maraniss i Washington en lång uppräkning om presidenten med släktingar i andra delar av världen och som inte har slavar, utan slavägare, i sitt släktträd.

  Det andra dominerande ämnet är, självklart, den ekonomiska krisen och underskotten som paradoxalt nog anses kunna bli både en hämsko och en språngbräda. En del av de dyra vallöftena måste sannolikt föras nedåt på listan men samtidigt har partikamraterna i kongressen redan införlivat flera av Obamas prioriteringar i ovan nämnda stimulansförslag på hela 825 miljarder dollar (eller mer än tio gånger så mycket som det som Bill Clinton fick slopa i en intern strid).

  Väl långsökta funderingar förekommer redan om att motgångar för Obama kommer att leda till förluster för egna partiet i nästa val. Men hittills har inte uppståndelsen kring den största skandalungen hittills, finansministerkandidaten Timothy Geithners obetalda skatter, lett till någon större proteststorm.

  Entusiasmen från valrörelsen där föraktet mot Bush och rika direktörer var högoktanigt bränsle håller i sig. Ansiktena på åtskilliga av de tiotusentals människor som fylkas i Washington skiljer sig en del från dem på republikanska presidenters installationsceremonier.

  –Den gången kändes det som om de firade segern i klasskriget men det här är en fest för folket, sa William Raspberry, mångårig krönikör i tidningen Washington Post, om stämningarna idag jämfört med Ronald Reagans installation 1981 i ett samtal i Washingtons National Cathedral.

  Besked börjar annars droppa in rörande ett av de mer uppmärksammade inslagen i övergången från kampanjande till regerande. Barack Obama får tydligen behålla sin älskade minidator/telefon, Blackberry, som han vill ha som livlina till verkligheten utanför Vita huset. Men däremot väntas det bli förbud mot internt sms-ande bland rådgivarna.

  Annons
  Annons
  X

  Shavonda Sumter, sjukhusadministratör, New York: – Nej, förväntningarna är absolut inte för högt ställda. Barack Obama är en mycket skicklig och kvalificerad president och förhoppningsvis får han en andra fyraårsperiod.

  Bild 1 av 5

  Bruce Hoppe, telekomarbetare, New Jersey: – Utmaningarna är enorma och jag är optimistisk – även om vi måste vara införstådda med att allt inte kan ske omedelbart. De gångna årens excesser måste vägas upp av andra värderingar.

  Bild 2 av 5

  Kimberley Lipscomb, småföretagare, Georgia: – Ja, troligen! Min man och jag stöttade honom. Det är jättejobbigt på resor med de negativa känslorna mot Amerika. Om Obama kan reparera detta har han åstadkommit en hel del och jag tror att han kan göra det i kraft av vem han är.

  Bild 3 av 5

  Ben Brandes, advokat, Washington, DC: – De är oerhört högt ställda, men vi amerikaner väntar oss alltid mycket från våra folkvalda representanter. Det viktigaste för Obama blir att återställa Amerikas rykte i omvärlden. Ekonomin är det mest akuta problemet.

  Bild 4 av 5
  Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X