Annons
X
Annons
X

Höga EU-böter hotar Sverige

Regeringen bedömer att Sverige får betala 150 miljoner kronor i EU-böter i fall riksdagen skjuter på beslutet om lagring av trafikdata från telefoner och datorer.

Av TT
(uppdaterad)

Det är högre än vad justitiedepartementet trodde tidigare. Underhandskontakter med EU-kommissionen visar att EU kommer att kräva Sverige på 45 miljoner kronor i engångssumma och omkring 400 000 kronor varje dag så länge som EU:s datalagringsdirektiv inte införts i svensk lag.

Riksdagen ska på onsdag ta beslut om regeringens datalagringsförslag, som tvingar teleoperatörerna att spara uppgifter i sex månader om när och varifrån till exempel sms-meddelande skickas eller samtal görs. Uppgifterna anses viktiga för polisens brottsutredningar.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tänker dock begära att förslaget läggs på is i ett år, vilket kräver minst en sjättedel av de röstande riksdagsledamöterna.

Annons
X

I ett brev från EU-kommissionen till regeringen den gångna helgen skriver kommissionen att man följer ärendet med ”betydande intresse” och att man kommer att vända sig till EU:s domstol om inte lagen antas nu.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X