Högsta elpriset i Sverige sedan 2011

Minusgrader hör till årstiden, och likaså stigande elpriser. Vintersäsongen inleds med det högsta rörliga elpriset i landet sedan 2011 – dyrare utsläppsrättspriser och nivåerna i vattenmagasin är två orsaker. Arkivbild.
Minusgrader hör till årstiden, och likaså stigande elpriser. Vintersäsongen inleds med det högsta rörliga elpriset i landet sedan 2011 – dyrare utsläppsrättspriser och nivåerna i vattenmagasin är två orsaker. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Minusgrader hör till årstiden, likaså stigande elpriser. Vintersäsongen inleds med det högsta rörliga elpriset i landet sedan 2011 – dyrare utsläppsrättspriser och vattenmagasinens nivåer påverkar.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Rörliga elpriser ligger på en högre nivå jämfört med tidigare år. Dels beror det på att det har varit väldigt dåligt med vatten i svenska och norska magasin och det är en stor prisdrivare uppåt, och dels har utsläppsrättspriset på koldioxid stigit ganska rejält, säger Daniel Engström, elanalytiker på Energimyndigheten, till TT och påpekar att vattennivåerna återhämtat sig ganska bra efter höstens regn.

Kyligare tider syns nu på elanvändningen – förra veckan ökade elanvändningen i Norden med 15 procent jämfört med veckan före, skriver konsultföretaget Sweco i sitt veckobrev.

Annons
Annons
Annons