Annons
X
Annons
X

Höga arvoden retar Gardell: Inte valuta för pengarna

ABB:s höga styrelsearvoden är en nagel i ögat på flera svenska ägare. Nu ställer sig näst största ägaren Cevian Capital och Christer Gardell bakom kritiken. Största ägaren, Investor tycker ABB:s nivå på styrelseersättning är rimlig.

Striden om ABB:s framtid
Christer Gardell stämmer in i kritiken mot ABB:s höga styrelsearvoden. Men han får mothugg från storägaren Investor.
Christer Gardell stämmer in i kritiken mot ABB:s höga styrelsearvoden. Men han får mothugg från storägaren Investor. Foto: Yvonne Åsell, Magnus Hjalmarson Neideman

Som SvD tidigare kunnat berätta är ersättningen till ABB:s styrelse den högsta bland börsbolag i Sverige. Men även vid en jämförelse av stora europeiska bolag verksamma i samma sektorer som ABB så stiger bolagets ersättningar ut som höga.

– Ju högre arvoden, ju högre krav på prestationen. I och med att ABB släpat efter konkurrenterna kurs- och resultatmässigt så har inte aktieägarna fått valuta för pengarna hittills, säger Christer Gardell.

Rent generellt har bolag idag inte råd att hålla sig med elefantkyrkogårdar, där ledamöter år efter år tillåts sitta kvar.

Annons
X

Under fjolåret betalades totalt ut motsvarande 32 miljoner kronor till 10 ledamöter. Mest gick till ordförandeposten som fick drygt 10 miljoner kronor. Ersättningen till ABB:s ordförande uppgår sammanlagt till mer än 10 miljoner kronor per år, ordförande sedan ett år tillbaka är Peter Voser. Kostnaderna för ABB:s styrelse väntas också stiga kraftigt i år.

– Rent generellt ser ABB:s arvoden höga ut. Med en större styrelse blir det dyrare för aktieägarna, säger Gardell.

ABB:s största ägare, Investor, delar inte kritiken.

– Svenska styrelsearvoden ligger under genomsnittet i Europa, medan det är välkänt att arvoden för schweiziska noterade bolag ligger väsentligt över det europeiska snittet, säger Stefan Stern, kommunikationschef på Investor.

Enligt Stefan Stern har Investor ställt sig bakom och röstat för nivån som nu gäller i ABB:s styrelse. Just nu pågår en maktstrid mellan största ägarna Investor med 10,5 procent av bolaget och Cevian som äger nära 6 procent. Cevian vill gärna se en särnotering av Power Grids. En plan som inte verkar få stöd från Investor.

– Vi kan aldrig förutsätta strukturförändringar i de bolag vi går in men det är klart att det ofta blir avgörande om vår investering går från att vara bra till att bli fantastisk, sade Christer Gardell till SvD i en intervju som publicerades i början på september.

I samma intervju avslöjade Christer Gardell att ABB:s börsvärde på 415 miljarder kronor i princip behövde fördubblas för att Cevian ska nå sitt investeringsmål. En avknoppning och särnotering av Power Grids (som står för nästan en tredjedel av hela ABB) skulle kunna ge nästan 8 procent i värdestegring, enligt en egen utvärdering som Cevian gjort. Samma utvärdering bedömer de sammantagna effekterna av en uppdelning till runt 30 procent.

Arvodena i ABB:s styrelse blir nu en stridsfråga. Styrelsen kan nämligen bli ännu dyrare. Under vårens bolagsstämma valdes fyra nya medlemmar in, men bara en avgick. Det betyder att bolagets styrelse växte med nästan 40 procent, från 8 ledamöter till 11. I snitt fick en vanlig ledamot under förra året en ersättning på drygt 3 miljoner kronor. Vilket indikerar en total årlig kostnad för ABB:s styrelse på över 40 miljoner kronor. Nu varnar Nordnets sparekonom Joakom Bornold för att styrelsen riskerar att bli en ”elefantkyrkogård”.

– Om man behöver ny kompetens så måste valberedningen även hålla efter kvalitén på hela styrelsen. Rent generellt har bolag idag inte råd att hålla sig med elefantkyrkogårdar, där ledamöter år efter år tillåts sitta kvar som någon slags belöning för lång och trogen tjänst, säger Joakim Bornold.

Den ledamot som suttit längst på sin plats i ABB:s styrelse är Jacob Wallenberg. Han valdes in 1999, för sjutton år sedan som representant för storägaren Investor.

Annons

Christer Gardell stämmer in i kritiken mot ABB:s höga styrelsearvoden. Men han får mothugg från storägaren Investor.

Foto: Yvonne Åsell, Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X