Annons

”Hög tid för utredning om dödshjälp”

Staffan Bergström och Barbro Westerholm.
Staffan Bergström och Barbro Westerholm. Foto: Privat, TT

Vi kräver att läkarassisterat döende enligt Oregonmodellen genomlyses på djupet. Att kritikerna vill dra ner rullgardinen för en utredning i sakfrågan framstår som obegripligt, skriver Staffan Bergström, Barbro Westerholm och 83 ytterligare läkare i en replik.

Under strecket
Publicerad

Ett upprop med rubriken ”Avgörande kunskap saknas kring dödshjälp” publicerades i SvD den 1 november undertecknat av 26 läkare och psykologer. Huvudsyftet med inlägget är att blockera en eventuell utredning om dödshjälp i Sverige. Skälet sägs vara att det saknas fakta främst om ”säkerheten vid dödshjälp”. Kravet framstår som paradoxalt. I en offentlig utredning är en av huvuduppgifterna att granska faktaunderlaget och ta fram de uppgifter som kan saknas.

Vi läkare som undertecknar denna replik vill att en utredning tillsätts som bland annat undersöker om den så kallade Oregonmodellen kan användas som förebild i vårt land. Modellen går ut på att obotligt sjuka som antas avlida inom sex månader kan få utskrivet sömnmedel i dödlig dos, så kallat frivilligt läkarassisterat döende. I Oregon har detta fungerat i mer än tjugo år. Varje fall efterkontrolleras av myndigheterna. Modellen har kopierats i nio delstater i USA – bland dem Kalifornien. Fler än tvåhundra miljoner medborgare har numera möjlighet till frivillig dödshjälp. Den utvecklingen framstår som minst sagt egendomlig om kritikerna har rätt i att vetenskapligt underlag saknas.

Annons
Annons
Annons