Annons
X
Annons
X

Hög tid för ny räddning i USA

Räddningspaketens tid är inte förbi i USA. Än en gång riskerar skattebetalarna att få punga upp flera miljarder dollar för att stötta en aktör i kris – den här gången statliga Federal Housing Administration. Trots att pengarna sinar för myndigheten kräver nu kongressen att den ska ta större risker.

Under Subprimekrisen fanns skyltar som denna i de flesta kvarter i USA. Bostadsmarknaden har fortfarande inte hämtat sig och den här gången är det Federal Housing Administration som ligger illa till.
Under Subprimekrisen fanns skyltar som denna i de flesta kvarter i USA. Bostadsmarknaden har fortfarande inte hämtat sig och den här gången är det Federal Housing Administration som ligger illa till. Foto: DAMIAN DOVARGANES/AP

Under de senaste åren har miljontals bostadsköpare i USA tvingats lämna ifrån sig sina hemnycklar sedan bostadsmarknaden slagit bakut och lånet överstigit värdet på hemmet. Ett tydligt tecken på krisen syns hos Federal Housing Administration (FHA). Myndigheten, som grundades under den stora depressionen, finner sin huvudsyssla i att försäkra privata långivare.

Efter att ha betalat ut 37 miljarder dollar under de senaste tre åren börjar nu pengarna ta slut.

Under fjolåret satt FHA, som garanterar en tredjedel av alla bostadslån i USA, på en kassa om 4,7 miljarder dollar. En ny granskning visar att hela 2,1 miljarder dollar har försvunnit under ett års tid, vilket innebär att FHA har en kapitalreserv på blott 0,24 procent av de förväntade förlusterna – långt ifrån den nivå på 2 procent som egentligen krävs.

Annons
X

Myndigheten har å andra sidan inte varit över den gränsen sedan 2008.

Risken för att bostadsmarknaden ska falla så pass hårt att Federal Housing Administration behöver räddas av skattebetalarna uppskattas till cirka 50 procent.

Enligt en rapport från Joseph Gyourko, professor vid University of Pennsylvania med inriktning på bostadsmarknaden, kan det i värsta fall komma att krävas ett nödpaket på 50–100 miljarder dollar för myndigheten, som han anser har ”underskattat sina förluster under flera års tid.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Utåt sett är dock inte FHA särskilt oroat för sin egen framtid. I ett samtal med journalister säger ansvariga Carol Galante att det kommer att krävas en kraftig nedgång på bostadsmarknaden för att myndigheten ska behöva extra kapital.

  Det är inte troligt, hävdar hon och tar bland annat stöd i rapporten som främst spekulerar i att huspriserna kommer att falla med 5,6 procent i år för att sedan lyfta med 1,3 procent 2012. Det skulle innebära att FHA har kapitalreserver på 1 procent nästa år och 2 procent år 2014.

  Därför menar Carol Galante att kapitalreserven trots allt är ”ganska sund.”

  Det är uttalanden som får stark kritik från flera bostadsexperter, som gärna lyfter fram det mest pessimistiska scenariot i rapporten. I det fortsätter bostadsmarknaden att falla ända till 2014.

  –FHA har i flera års tid varit överoptimistiskt om sina kommande räkenskaper. Varje år är det samma visa: ”Vi förlorar pengar just nu men kommer att täcka upp för det framöver”, säger den fristående bostadsexperten Ann Schnare till New York Times och menar att myndigheten befinner sig på ”tunn is.”

  Om Federal Housing Administration skulle behöva nödlån måste ett sådant klubbas igenom av kongressen – samma kongress som precis har beslutat att skruva upp gränsen för hur stora bostadslån FHA ska täcka upp.

  Efter att legat på 729750 dollar föll maxgarantin för en och en halv månad sedan, i enlighet med ett tidigare beslut, till 625500 dollar. Nu har kongressen återigen höjt summan 729750 dollar, men bara för de områden som har landets högsta priser, däribland New York.

  Åtgärden syftar till att hålla efterfrågan uppe på marknaden men innebär också att riskerna ökar för Federal Housing Administration.

  Annons
  Annons
  X

  Under Subprimekrisen fanns skyltar som denna i de flesta kvarter i USA. Bostadsmarknaden har fortfarande inte hämtat sig och den här gången är det Federal Housing Administration som ligger illa till.

  Foto: DAMIAN DOVARGANES/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X