Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Andres Lokko: Hög tid för ett Jelinek-land

(uppdaterad)

TURISTSATSNING

Det har knappast undgått någon att det ska öppnas ett Abba-museum i Stockholm och det kom väl inte direkt som någon gigantisk överraskning.

Aningen mer imponerande var nyheten att den kinesiska staden Gaomi ska satsa sisådär 700 miljoner kronor på ett projekt som går under namnet ”Mo Yans kulturella upplevelseområde”. Alltså ett slags nöjesfält baserat på handlingen i 2012 års Nobelpristagare Mo Yans noveller och romaner.

Exakt vilka förnöjelser och åkturer den här parken kommer att erbjuda för vallfärdande familjer av Mo Yan-fans i alla åldrar är i skrivande stund en smula oklart.

Annons
X

Men eftersom hans roman Det röda fältet utspelar sig i brännvinsdestilleri-miljö och en annan av hans böcker i engelsk översättning har fått titeln Big breasts and wide hips så låter det som om Gaomi om inte annat kan bli en enormt populär svensexe-destination.

”Mo Yans kulturella upplevelseområde” får mig genast att tänka på den lilla staden Mürzzuschlag i Österrike. Denna lite svåruttalade ort i provinsen Steiermark har blott 9000 invånare och skulle onekligen behöva en liten boost i sin turistnäring. Mürzzuschlag är inte känt för mycket – kompositören Johannes Brahms bodde där ett kort tag – men där föddes Mo Yans Nobelpristagarkollega Elfriede Jelinek.

Kan en kinesisk stad lägga 700 miljoner kronor för ett Mo Yan-land så tycker man väl att Österrike i alla fall skulle kunna hosta upp en bråkdel av detta för ett litet Elfriede Jelinek World?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kanske kunde man döpa det till Die Ausgesperrten (De Utestängda på svenska om, säg, Fritidsresor redan undrar) efter hennes roman från 1980?

  Inramad av vackra österrikiska alper kan familjer och långväga turistgrupper ta del av ångest, neuroser och sociala fobier i ett för ändamålet inhängnat område.

  Och eventuellt kommer det också att finnas en möjlighet att – mot en liten extrasumma – kunna gå i den svenska akademiledamoten Knut Ahnlunds fotspår och i upprört vredesmod lämna Elfriede Jelinek World för att hennes prosa är alltför pornografisk?

  Exakt vad den övriga underhållningen på Jelinek World kommer att bestå av vet jag inte än men det är egentligen inte heller mitt problem. Men kanske kan man få lära sig att spela piano?

  Möjligheterna är med andra ord oändliga. Lyssnar ni, Österrikiska turistbyrån? Kruder & Dorfmeister, schnitzlar och den där Orson Welles-filmen räcker inte längre. Det behövs nya idéer! Österrike, ta lärdom av Gaomi!

  Nästa vecka ska vi för övrigt tala om skandalen att det fortfarande inte har öppnats ett Wisława Szymborska World i polska Bnin.

  Andres Lokko är musikkritiker och skribent i Svenska Dagbladet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X