X
Annons
X

”Hög tid att utreda hela systemet för hyressättning”

En fungerande bostadsmarknad omfattar både hyrt och ägt boende. Sverige behöver hyresrätten, men dagens system gör att de som behöver bo i hyresrätt inte får tillgång till dessa lägenheter, skriver Linda Jonsson, analytiker på Veidekke och moderat debattör.

I juli presenterades resultatet av regeringens utredning av modellen för hyressättning vid nyproduktion. Av direktiven framgår att byggande ska underlättas, att den kollektiva förhandlingen ska bestå och att hyressättningen i det befintliga beståndet inte ska påverkas. Givet direktiven och det faktum att nyproduktionen, i bästa fall, årligen motsvarar två procent av beståndet är det inte svårt att komma till slutsatsen att utredningen är otillräcklig.

I förra veckan skrev Hem&Hyra att det kommunala bolaget Boplats Syds vd Krister Hjelm är övertygad om att deras tidigare anställde som flyttat fram personer i kön till hyresrätter i Skåne fått pengar under bordet. Det rörde sig om totalt 60 hushåll varav 28 hann få attraktiva lägenhetskontrakt innan fusket uppdagades.

Linda Jonsson

Foto: Privat Bild 1 av 3

När den ordinarie prismekanismen sätts ur spel är människan inte dummare än att hon letar efter andra vägar att nå målet, skriver artikelförfattaren.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

Linda Jonsson

Foto: Privat Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X