Annons

Ivar Arpi:Hög tid att trappa upp kriget mot IS

Varför inte ta efter våra grannländer och skicka ned både specialstyrka och kriminaltekniker till Irak?, skriver Ivar Arpi. På bilden en operatör från svenska specialförbandet SOG.
Varför inte ta efter våra grannländer och skicka ned både specialstyrka och kriminaltekniker till Irak?, skriver Ivar Arpi. På bilden en operatör från svenska specialförbandet SOG. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Under strecket
Publicerad

James ”Mad Dog” Mattis, USA:s försvarsminister, slog i söndags fast att USA:s taktik mot IS har ändrats från ”utnötning” till ”utplåning”: ”Vår avsikt är att de utländska krigarna inte överlever för att återvända hem till Nordafrika, till Europa, Amerika, Asien, Afrika. Vi kommer inte att tillåta dem att göra det. Vi kommer att stoppa dem där och ta isär kalifatet.”

Även andra västländer agerar proaktivt. I Mosul i Irak går franska specialstyrkor från hus till hus, sjukhus till sjukhus, och identifierar misstänkta eller säkrar spår med hjälp av franska kriminaltekniker. Ibland ger de information om IS-fransmän till irakiska specialstyrkor, som också har dödat ett antal av dem, enligt tidningen Wall Street Journal (29/5). Tidigare i år bekräftade François Hollande, då Frankrikes president, att han personligen godkänt dödandet av fyra franska jihadister utomlands.

Annons
Annons
Annons