Annons
X
Annons
X

Hög tid att slopa värnskatten

Värnskatten är en straffskatt på utbildning, risktagande och hårt arbete. Det är därför dags för regeringen att avskaffa denna skadliga skatt under mandatperioden, skriver 17 moderata kommunalråd gemensamt.

En av alliansregeringens främsta prestationer är att den framgångsrikt sänkt skatten för låg- och medelinkomsttagare genom jobbskatteavdragen. Det har inneburit att skattetrycket för låginkomsttagare numera nått en europeisk nivå.

Jobbskatteavdragen har varit mycket välkomna. De har på ett framgångsrikt sätt ökat den disponibla inkomsten för alla löntagare och de har också haft god effekt på arbetsutbudet. Nästa skattesänkning måste dock ha som syfte att också stimulera tillväxt och entreprenörskap, det är dags att börja sänka marginalskatterna. Värnskatten måste bort.

Värnskatten infördes 1995 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen med motiveringen att den behövdes för att komma till rätta med statens budgetunderskott. Den var tillfällig och skulle tas bort när ekonomin vände, hette det. Moderaterna röstade emot och ett av argumenten var att påstått tillfälliga skatter tenderar att bli permanenta.

Annons
X

Ett annat skäl att rösta nej var att det inte var rimligt att en inkomsttagare ska behöva betala mer än hälften av en inkomstökning i skatt. Om detta rådde bred politisk enighet över blockgränsen bland partierna bakom skatteomläggningen 1990–1991. Den 5-procentiga extra marginalskatten på inkomster över en viss nivå skulle vara ett tidsbegränsat undantag. Det exceptionella poängterades genom namnet.

Det har nu gått många år sedan det med trovärdighet kunde hävdas att värnskatten behövs för att klara statens budget. I dag är den i stället uteslutande en straffskatt på utbildning, risktagande och hårt arbete.

Den statsfinansiella situationen 2011 har inga likheter med den som fanns 1995. Vad som däremot står sig är de allvarliga invändningar mot värnskatten som riktades från den dåvarande oppositionen när Socialdemokraterna införde den. Värnskatten är lika skadlig för tillväxten 2011 som den var 1995.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regeringen har själv konstaterat att så är fallet. I allianspartiernas valmanifest, publicerat i augusti 2010, konstateras: ”Därtill är värnskatten skadlig för tillväxten, inte minst för att den straffskattar utbildning och entreprenörskap.”

  Under de tre närmaste åren väntas ett växande överskott i statsbudgeten. Värnskatten bidrar med endast 4–5 miljarder av de totala statliga skatteintäkterna på 800 miljarder. Ett flertal seriösa studier, nu senast Långtidsutredningen, konstaterar att ett avskaffande av värnskatten till och med kan bli en ren vinst för statskassan. Detta eftersom ökade arbetsinsatser och löneinkomster skulle ge skatteinkomster genom både inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och moms.

  Vi menar att det fullt rimligt att alla får behålla åtminstone hälften av en inkomstökning. Likaså är det rimligt att en moderatledd regering under denna mandatperiod avskaffar den skatt vars införande Moderaterna så kraftfullt – och med rätta – motsatte sig för 16 år sedan.

  LARS-ERIK ALVERSJÖ (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Värmdö

  PETER CARPELAN (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Ekerö

  LEIF GRIPESTAM (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Täby

  JAN HOLMBERG (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby

  LENNART KALDERÉN (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Salem

  KJELL JANSSON (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje

  EVA LENNSTRÖM (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Järfälla

  PAUL LINDQUIST (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Lidingö

  LARS-INGVAR LJUNGMAN (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Vellinge

  MARTINA MOSSBERG (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Haninge

  PER MOSSEBY (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm

  LARS-ERIK SALMINEN (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Solna

  MICHAEL SANDIN (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp

  FREDRIK SAWESTÅHL (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Tyresö

  IRÈNE SETH (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro

  MICHAELA FLETCHER SJÖMAN (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Österåker

  ANETTE ÅKESSON (M)

  kommunstyrelsens ordförande i Båstad

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X