Annons

Hög tid att protestera mot fallet Dawit Isaak

För några veckor sedan skrev jag om Eritrea och fallet Dawit Isaak på den här platsen. Jag beskrev den eritreanska diktaturen och de avskyvärda brott mot mänskliga rättigheter som sedan länge är satta i system i den lilla östafrikanska nationen.

Under strecket
Publicerad

En av dem som uppenbarligen läste kolumnen var Yonas Manna Bairu, chargé d´affares och chef för Eritreas ambassad i Stockholm. I ett upprört telefonsamtal efter publiceringen anklagade han mig för att driva kampanj mot de styrande i hans hemland – av den anledningen, upplyste han, kommer jag aldrig mer att beviljas visum för att besöka Eritrea.

Beskedet från Stockholmsambassaden är, i all sin enkelhet, en illustration på tillståndet i den skurkstat som jag skildrade i kolumnen. Yttrandefrihet och regimkritik tolereras inte – i en kartläggning av pressfriheten i världens länder, som den internationella organisationen ”Reporters without Borders” genomförde förra året, återfinns Eritrea på sista plats.
**
Trots övergrepp** och brott mot mänskliga rättigheter saknas inte stöd för den eritreanska regimen, ens i Sverige. Bland reaktionerna på publiciteten om Dawit Isaak finns flera svensk-eritreaner som inte gör någon hemlighet av att de känner sympati för president Afwerki och hans närmaste män i huvudstaden Asmara.

Annons
Annons
Annons