Annons
X
Annons
X

”Hög tid att Moderaterna omprövar las”

Det har nu gått tio år sedan Moderaterna blev Nya Moderaterna. Mycket av den politiska omläggningen har tjänat Sverige och partiet väl. Samtidigt har låsningen i att inte röra lagen om anställningsskydd stjälpt mer än den hjälpt. Det är hög tid för omprövning, skriver flera förbundsordförande i Moderaterna.

(uppdaterad)
Fredrik Reinfeldt presenterar Nya Moderaterna på M-stämman i Örebro 2005.
Fredrik Reinfeldt presenterar Nya Moderaterna på M-stämman i Örebro 2005. Foto: Fredrik Persson/TT

DEBATT | M-STÄMMAN

Det är nu hög tid för Moderaterna att kliva fram och ta ansvar.

Moderaternas partistämma i Örebro 2005 är en milstolpe i svensk politisk historia. Stämman blev ett avstamp för Nya Moderaterna med en politikutveckling som tog Moderaterna och Alliansen till två valsegrar, Sverige genom en ekonomisk kris och gjorde jobbskatteavdrag och arbetslinje till centrala politiska begrepp. Samtidigt innebar stämman och Nya Moderaternas politiska kursomläggning att arbetsrätten och lagen om anställningsskydd blev områden som Moderaterna slutade att lägga sig i. Under tio års tid försvarade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kursomläggningen. Bara månader efter att de avgått var Anders Borg självkritisk över låsningen som den inneburit.

**Samtidigt som arbetslinjen **skulle gälla alla så omöjliggjorde låsningen kring arbetsmarknads­lagstiftningen att arbetsmarknaden skulle kunna öppnas upp och trösklarna till ett första jobb sänkas. För ett parti som gör anspråk på att vara Sve­riges arbetarparti kan inte arbetsmarknadslagstiftningen vara undantagen som politiskt verktyg.

Annons
X

Vår jobbpolitik behöver utformas utifrån de utmaningar och hinder som vi ser för att göra den svenska arbetsmarknaden bättre. Det kan inte uppnås med en grundinställning om att ”just lagen om anställningsskydd rör vi inte hur den än ser ut” eller oavsett hur den än påverkar arbetsmarknaden i dag.

Politikutvecklingen inför valet 2018 behöver ­syfta till konkreta reformer för att möta de samhällsproblem som vi identifierar. Det nya utanförskapet är 10-talets stora samhällsproblem. Unga och nyanlända möter en tröskel till den svenska arbets­marknaden som är alldeles för hög. Varken arbetsmarknadens särintressen eller beröringsskräck med lagen om anställningsskydd får stå i ­vägen för att hitta lösningar.

Den nuvarande lagstiftningen skapar flera problem: Inlåsningseffekter för äldre arbetstagare när hela tryggheten bygger på att stanna kvar på samma arbetsplats. För yngre blir lagstiftningen uppenbart omodern. Ingen ung har som idé att stanna hela yrkes­livet på samma arbetsplats, utan ser snarare ett 50-årigt yrkesliv framför sig där nya arbets­givare, arbetsplatser och vidareutbildning kommer att utgöra självklara inslag. Nya arbetstillfällen uteblir när lagstiftningen skapar osäkerhet och ­krångel för mindre och medelstora arbetsgivare. Vid uppsägningar är det främst unga och nyanlända som tillhör de nyanställda och därmed är sist in och först ut.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Utan vilja till att se arbetsmarknadslagstift­ningen som ett verktyg redo att användas för att skapa rörlighet, en modern trygghet och en arbetsmarknad för nya grupper riskerar det nya utanförskapet att fortsätta växa. Att göra yrkesintroduktionsanställning till en anställningsform och möjliggöra för små företag att undantas från delar av lagstiftningen och regelbördan bör vara en del i en förnyad arbetslinje. Detsamma gäller fortsatt ­stärkta drivkrafter för arbete, med såväl skattesänkningar på små inkomster som skärpta krav för ­bidrag.

  Samtidigt står regeringen passiv med händerna bakbundna av Miljöpartiet och LO vilket gör att varken ny arbetsmarknadspolitik eller en kraftfull integrations­politik kan utvecklas.

  **Det är nu hög tid **för Moderaterna att kliva fram och ta ansvar. Gamla ställningstaganden behöver omprövas. Moderaternas partistämma är ett utmärkt tillfälle för just detta.

  Rasmus Törnblom

  förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

  Lars-Ingvar Ljungman

  förbundsordförande Moderaterna Skåne

  Michael Svensson

  förbundsordförande Moderaterna Halland

  Erik Bengtzboe

  förbundsordförande Moderaterna Södermanland

  Jessika Roswall

  förbundsordförande Moderaterna Uppsala

  Anna Tenje

  förbundsordförande Moderaterna Kronoberg

  Jörgen Berglund

  förbundsordförande Moderaterna Västernorrland

  Saila Quicklund

  förbundsordförande Moderaterna Jämtland

  Jesper Karlsson

  förbundsordförande Moderaterna Gotland

  Fredrik Saweståhl

  förbundsordförande Öppna Moderater

  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Reinfeldt presenterar Nya Moderaterna på M-stämman i Örebro 2005.

  Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X