Annons
X
Annons
X

Hög tid att inse att nazismen återigen mobiliserar i Europa

Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson
Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson Foto: PER-JOHAN THÖRN/TT OCH HENRIK MONTGOMERY/TT

BRÄNNPUNKT | HÖGEREXTREMISM

**Den 9 maj 1945 **jublades det runt om i Europa att Tredje riket kapitulerat och andra världskriget äntligen var över. Förra veckan demonstrerade runt 200 nazister från Svenskarnas parti i Jönköping under EU-kritisk paroll med budskapet ”Sverige åt svenskarna”. Under hela marschen ljöd kyrkklockorna i Jönköping. Det var första gången sedan 1939 som kyrkklockorna ringde för att varna för fara. Elever runtom i vårt land har under våren mötts av nazistisk hatpropaganda när de kommit till sina skolor. Vissa avfärdar de klottrade hakkorsen och hatiska slagorden som pojkstreck. Vi känner frosten i luften.

**I Ungern hetsar **partiet Jobbik mot romer och judar. I Grekland attackerar nazistiska Gyllene gryning flyktingar. Enligt stiftelsen Expos senaste årsrapport är aktivitetsnivån rekordhög i den svenska rasideologiska miljön. Det här är rörelser som finns över hela Europa och vars främsta syfte är att krossa demokratin.

I Sverige dömdes nyligen tre medlemmar i nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) till fängelsestraff för våld vid den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp. SMR vill störta det demokratiska samhället och införa diktatur. Deras ideologi bygger på en soppa av rasbiologi och konspirationsteorier.

Annons
X

**Framväxten av **våldsbejakande högerextremism är ett säkerhetshot som EU:s medlemsstater måste ta på stort allvar. EU-kommissionen startade för snart tre år sedan ett nätverk, Radicalisation Awareness Network, med lokala aktörer som arbetar mot våldsbejakande extremism. Nätverket finns representerat i alla EU:s medlemsländer och planer finns på att upprätta ett europeiskt kunskapscentrum nästa år. Sverige har parallellt tagit initiativ till ett tvåårigt EU-projekt mot högerextremism som finansieras av EU-kommissionen. Deltagande länder är Sverige, åtta andra EU-länder samt Norge. Slutkonferensen hålls i Stockholm den 25–26 juni och vi kommer båda att medverka.

**Projektets rapporter, **som tagits fram av europeiska forskare, varnar för att förekomsten av vapen inom högerextrema rörelser har ökat och att deltagarna sluter sig tätare samman i olika nätforum. Hotet är därför mer dolt. Det finns en tydlig skillnad mellan ”väst” och ”öst” i synen på vem motståndaren är. I ”öst” är fienden romer, judar och HBT-personer. I ”väst” är måltavlan framför allt islam.

Rapporterna slår också fast att de högerextrema rörelserna inte tvekar att samarbeta över nationsgränserna. Ett tydligt exempel är då SMR anordnande en stöddemonstration för Gyllene gryning i Stockholm förra året på årsminnesdagen av novemberpogromen, Kristallnatten, som var startskottet på Förintelsen.

Rapporterna pekar även på att det finns en låg kunskap bland nyckelaktörer. Vi vill därför se att alla EU-länder utformar nationella handlingsplaner med förebyggande insatser och stödjer exit-program för avhoppare.

**I Sverige ställer **nazistiska Svenskarnas parti upp i över 35 kommunalval i höst. I Europavalet riskerar partier som Gyllene gryning och Jobbik få stark representation i Europaparlamentet. Även tyska nynazistiska NDP och liknande partier i Slovakien, Rumänien och Bulgarien kandiderar. 69 år efter andra världskrigets slut kan Hitlers ideologiska arvingar marschera in i folkvalda lagstiftande församlingar.

Det är hög tidatt fler makthavare i Europa vaknar upp och inser att nazismen återigen mobiliserar och gror mitt ibland oss. Vi hoppas att vår konferens i juni i Stockholm kan bli en väckarklocka och att vi tillsammans kan identifiera en kraftfull strategi mot dessa farliga rörelser.

CECILIA MALMSTRÖM (FP)

EU-kommissionär

BIRGITTA OHLSSON (FP)

EU-minister
 

Annons
Annons
X

Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson

Foto: PER-JOHAN THÖRN/TT OCH HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X